24. 5. 2022, 06:26

POZOR! Sum na prvi primer opičjih koz v Sloveniji

Virus opičjih koz.

Profimedia

Ob vstopu v poletno sezono z množičnimi zborovanji, festivali in zabavami se lahko prenos bolezni pospeši.

Po informacijah N1 so na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v ponedeljek popoldan preverjali prvi sum okužbe z virusom opičjih koz pri nas.

Sum naj bi se pojavil pri moškem, ki se je vrnil iz tujine.

"Tega ne morem komentirati," je za N1 dejal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij. Ali bo sum potrjen, bo znano v danes.

Direktor NIJZ Milan Krek je za N1 zvečer povedal, da uradno o tem še ni obveščen.

Vse več primerov v svetu beležimo od začetka maja 

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v Centralni in Zahodni Afriki. 

Pri tem je evropski regionalni direktor WHO Hans Kluge opozoril, da ga ob vstopu v poletno sezono z množičnimi zborovanji, festivali in zabavami skrbi, da bi se prenos bolezni lahko pospešil.


Opičje koze običajno niso smrtno nevarne, vendar jih pogosto spremljajo vročina, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica, izčrpanost in izpuščaji na rokah in obrazu, podobni noricam. Po podatkih britanske nacionalne zdravstvene službe večina ljudi okreva v nekaj tednih.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel