22. 11. 2023, 13:28 | Vir: STA

Veseli december v Celju: obiskovalci bodo uživali na številnih dogodkih, napovedujejo tudi pomembno novost, ki bo razveselila predvsem najmlajše

Bobo

Obiskovalci se bodo letos lahko zabavali na osmih lokacijah in uživali v kar 60 dogodkih. 

Pravljično Celje, ki se bo letos pričelo 2. decembra s prižigom prazničnih lučk, bo letos na osmih lokacijah postreglo z več kot 60 dogodki. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar, naj bi si njihove praznične prireditve letos ogledalo okrog 70.000 obiskovalcev, kar je podobno kot lani.

Dejala je tudi, da bodo za celoten program, ki ga delno pripravljajo tudi v sodelovanju s partnerji, odšteli več kot lani, in sicer okrog 190.000 evrov.

Razsvetljavo bo spremljala ambientalna zvočna kulisa

Program Pravljičnega Celja bo letos potekal 30 dni, namenjen pa bo družinam, ljubiteljem adventnih destinacij in kulinaričnim raziskovalcem tako iz Celja kot iz celotne Slovenije in držav, ki mejijo na nas.

"Pri pripravi programa smo zasledovali cilj, da se prav vsak dan v mestnem jedru nekaj dogaja in to za različne generacije. Vsebinsko smo dodatno obogatili dneve med tednom, okrepili dogajanje na Starem gradu Celje, uvedli dve novi dogajališči in dodali še nekaj drugih novosti," je dejala. Po njenih besedah je program kot celota izredno raznolik, tako v formatih kot v vsebinah. Večina dogodkov se bo zgodila na prostem. "Kar je bilo dobro iz preteklosti, smo ohranili in nadgradili, kot vsako leto pa dodali tudi nekaj novosti," je dejala Voglar.

Razsvetljava bo letos svetila do 6. januarja. Spremljala jo bo ambientalna zvočna kulisa. Za pravljični vtis v mestu bo poskrbelo skoraj 125.000 drobnih led lučk, 600 metrov svetlobnih cevi, 56 svetlobnih likov, 400 nesvetlečih okraskov, praznični napisi, svetleče krogle in liki v foto kotičkih.

Prvi zimski srednjeveški dan

Kot je ob tem izpostavila Manja Berginc z oddelka za okolje, prostor in komunalo na celjski občini, si prizadevajo za energetsko učinkovito okrasitev. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo izključno z led svetlobnimi lučkami. Obenem dajejo poudarek dnevni krasitvi in številnim detajlom, ki dajejo dnevni praznični veduti poseben pečat, je dejala Berginc.

Dodala je še, da bodo letos podobno kot v preteklosti za božično-novoletno razsvetljavo namenili 162.000 evrov. Del praznične podobe mesta so tudi smreke. Slednjih bo v letošnjem decembru skupaj 44, od tega 32 izposojenih v loncih in 12 velikih, ki so jih mestu odstopili občani.

Novost letošnjega Pravljičnega Celja je, da bo na Starem gradu Celje 9. in 10. decembra potekal prvi zimski srednjeveški dan v Sloveniji. Na njem si bo tako mogoče ogledati posebne predstave, pravljični cirkus, ognjene, plesne in svetlobne šove, zaživela bo uličica srednjeveških obrtnikov in zadišalo bo po kulinariki, kot se grajsko kuhinjo spodobi.

Obsežna pravljična dežela

Pravljična dežela, ki bo letos svoja vrata odprla 15. decembra, je najbolj prepoznavna programska vsebina Pravljičnega Celja. V 17 dneh bo pravljično dogajanje, ki se je v Celju pričelo pred 24 leti, potekalo v dopoldanskem času za otroke iz Celja in regije, v popoldanskem pa za splošno javnost, predvsem družine z majhnimi otroki.

Vsako leto je v Pravljični deželi nov vilinski zbor z avtorskimi pravljicami, ki obiskovalce popeljejo skozi pravljična in praznična doživetja, je povedala vodja dežele Vladimira Skale.

Dodala je tudi, da program Pravljične dežele letos obsega tri različne sklope. Prvi sklop je Pravljična akademija, v okviru katere s pravljično avdicijo k sodelovanju privabijo in usposobijo nove animatorje. Drugi sklop predstavlja sama izvedba vsakodnevnega programa Pravljične dežele, v katerem vsak dan sodeluje več kot 20 izvajalcev. Tretji pa so pravljični vlaki, s katerimi se v sodelovanju s Slovenskimi železnicami obiskovalci pripeljejo iz smeri Ljubljane, Maribora in Velenja. Letos bo teh vlakov osem, je še pojasnila Skale.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord