R. K. | 16. 5. 2023, 08:10 | Vir: STA

Prebivalce Dolenjske ponoči presenetil potres: ste ga čutili?

Daniel Novakovič/STA

Slovenija leži na potresnem območju, zato se je v preteklosti pri nas že večkrat tudi močneje streslo.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ponoči ob 3.31 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 2,4. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 29 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Ivančne Gorice.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili številni prebivalci osrednje Slovenije, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Arso/posnetek zaslona

V prejšnjem stoletju 20 močnejših potresov

Čeprav Slovenija leži na potresno nevarnem območju, so močnejši potresi pri nas relativno redki. Samo v 20. stoletju se je v Sloveniji zgodilo 15 potresov, ki so dosegli ali presegli intenziteto VII na Evropski makroseizmični lestvici (EMS). Navedena intenziteta je meja, pri kateri se na stavbah pojavijo zmerne poškodbe.

vir: https://potresi.arso.gov.si/

Kje se je nazadnje intenzivneje treslo?

Potres, ki je imel v zadnjem desetletju največje učinke v Sloveniji, se je zgodil 1. novembra 2015 ob 8. uri in 52 minut po lokalnem času. Njegovo nadžarišče je bilo na Gorjancih, približno 3 kilometre jugovzhodno od Cerkelj ob Krki, v globini 6 kilometrov. Njegova magnituda je bila 4,2, največja ocenjena intenziteta potresa pa VII po Evropski potresni lestvici EMS-98, je zapisano na spletni strani Arso.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol