R. K. | 24. 10. 2022, 18:13

Prebivalci Slovenske ulice besni: dva meseca drsališča je občutno preveč

Ziga Zivulovic jr./Bobo

Mestna občina je gluha za pritožbe stanovalcev in podjetnikov ene izmed večjih murskosoboških ulic, ki zaradi hrupa, onesnaževanja in nedostopnosti, ki jih povzročajo prireditve, izgubljajo živce.

Stanovalce Slovenske ulice v Murski Soboti in podjetnike, ki na tej ulici delujejo, razburja nenehen hrup, ki ga morajo prenašati od leta 2019, ko je občina ulico prenovila in začela v njej življenje v središču mesta obujati z različnimi prireditvami. Poleg hrupa jih moti tudi težava s parkirnimi prostori ter nedostopnost do trgovin in stanovanj v času, ko je ulica zaradi dogodkov zaprta. Kot veliko težavo navajajo smeti, ki jih puščajo obiskovalci, ter uriniranje na prostem. Zelo jih moti tudi mestno drsališče, ki ga nameravajo mestne oblasti postaviti ravno na njihovi ulici.

Če so stanovalci in podjetniki v času prenove, ko se je okoli njihovih domov začel razlegati hrup, še verjeli, da bo ščasoma bolje in bili pripravljeni nekoliko potrpeti, jim je v zadnjem obdobju prekipelo. Na občini so se namreč že drugo leto odločili, da bodo središče mesta še dodatno oživili z mestnim drsališčem, ki se je tako pridružilo festivalom, občinskim proslavam, sejmom in drugim prireditvam, ki se odvijajo na tej lokaciji. Prebivalci in podjetniki, ki na Slovenski ulici živijo in delajo, pa trdijo, da od razen motečih dejavnikov in poslovne škode od teh dogodkov nimajo nič, poroča portal Sobotainfo

Število strank v dveh letih upadlo za polovico

Dostop do ulice je namreč v času dogodkov zaprt, trgovine in lokali, ki tam delujejo, pa imajo zato vse manj strank. "Če sem imela nekoč 80 strank na dan, sem zdaj srečna, če jih imam 80 na teden," je za omenjeni portal povedala ena izmed tamkajšnjih trgovk. Druga trgovka je razkrila, da je leta 2019 v svoji trgovini zabeležila 7308 strank, v letu 2021 pa jih je bilo vsega skupaj le še 3834, kar pomeni, da se je obisk njene trgovine v tem obdobju skoraj prepolovil. Strank po njenih besedah ni ravno zaradi omejenega dostopa, saj se obrnejo, ko vidijo, da je ulica zaprta.  

Marjan Maučec/STA

Stanovalci se pritožujejo tudi nad onesnaževanjem, ki ga povzročajo obiskovalci dogodkov. Kot pravijo, ti povsod urinirajo in celo bruhajo, na tleh pa je tudi veliko odpadkov in ostankov hrane. Tisti, ki odpadke za seboj pospravijo, pa jih pogosto mečejo tudi v zasebne smetnjake stanovalcev, ki za odvoz odpadkov plačujejo.

Kljub neodobravanju ponovno drsališče

Poleg vsega, kar jih moti, pa se morajo prebivalci Slovenske ulice v Murski Soboti sedaj sprijazniti še z odločitvijo mestnih oblasti, da na tem območju kljub pritožbam ponovno postavijo mestno drsališče, so še zapisali pri Sobotainfo.

Drsališče naj bi tam stalo dva meseca, od 5. decembra 2022 do 5. februarja 2023. Obratovalo naj bi vsak dan, med tednom od 10. do 20. ure, ob koncih tedna pa celo do 22. ure zvečer. 

A to je za prebivalce preprosto preveč. Običajni dogodki jim, kot pravijo, nevšečnosti povzročajo le občasno, ko pa postavijo drsališče, se hrup, onesnaževanje in zaprtje ulice vlečejo več mesecev v kosu. Prebivalci in podjetniki niso proti drsališču, a si želijo, da bi ga postavili na drugi lokaciji. Večkrat so se obrnili na občino, a menijo, da so zmeraj naleteli na gluha ušesa. Obljubili so jim, da so težave zaznali in jih odpravljajo, a spremenilo se ni nič, so povedali za Sobotainfo.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord