21. 5. 2022, 08:16 | Vir: STA

Pred poletno sezono na severnoprimorskih cestah poteka velika policijska akcija

Profimedia

Motoriste in tudi druge udeležnce v prometu bodo ta vikend na številnih severnoprimorskih prometnicah pričakali policisti. A ne zaradi morebitnih prekrškov, preverite razlog!

Policijska uprava (PU) Nova Gorica ta vikend izvaja preventivno akcijo Hitrost in posledice v prometnih nesrečah

Preventivnimi napotki za motoriste 

Akcija bo potekala na več informacijskih točkah na cestnih postajališčih in izogibališčih ob glavnih cestah oz. vstopnih točkah z območij drugih policijskih uprav in iz Italije. Namenjena je predvsem motoristom.

Skupno bo postavljenih osem informacijskih točk - pri jezu elektrarne Solkan v smeri Kanala, v Klavžah iz smeri Petrovega Brda oz. iz smeri Kranjske Gore, v Čiginju, na bivšem mejnem prehodu Robič na Kobariškem, izven naselja Bovec, Kladje na Vrhu, v Godoviču in na regionalni cesti na Rebrnicah.

Policistom vseh policijskih postaj z območja PU Nova Gorica ter predstavnikom občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu se bodo pridružili člani različnih motoklubov na Severnem Primorskem.

Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih poletnih mesecih, še posebej med vikendi, policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov

Podrobno o vseh cestnih postopkih

Zainteresirane obiskovalce informacijskih točk bodo seznanjali s postopki policije v prometu, jim predstavili tehnično opremo za nadzor cestnega prometa, si ogledali službeno vozilo z videonadzornim sistemom za nadzor prometa, predstavili opremo za reševanje prometnih nesreč, odgovarjali na različna vprašanja ter delili preventivne nasvete za večjo varnost v prometu.

Predstavniki občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in člani motoklubov bodo imeli ob motornih kolesih postavljene panoje z napisi s preventivno vsebino, ki se bodo vsebinsko nanašali na preventivno akcijo.

V izogib motorističnim nesrečam.

V izogib motorističnim nesrečam.

Bobo

Letos še brez smrtnih žrtev na cestah

S preventivnimi aktivnostmi želijo novogoriški policisti skupaj s soorganizatorji preventivne akcije spodbuditi in osveščati voznike enoslednih motornih vozil in ostale udeležence v prometu, da glede na izkušnje iz preteklih let v tem času in prihajajočih mesecih vozijo s prilagojeno hitrostjo, vožnjo prilagodijo svojim sposobnostim in upoštevajo razmere na cesti.

Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic je zagotovo spoštovanje predpisov ter večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev.

Varnost cestnega prometa je letos v primerjavi z enakim obdobjem lani sicer ugodnejša. Na območju PU Nova Gorica se je do 17. maja zgodilo 263 (v enakem lanskem obdobju 197) prometnih nesreč. Za posledicami prometnih nesreč letos ni umrla nobena oseba (lani dve), 14 je bilo hudo in 66 lahko telesno poškodovanih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.