R. K. | 22. 12. 2022, 13:42 | Vir: STA

Pred prazniki ponekod nadpovprečne temperature, drugod arktični mraz

Aleksandra Saša Prelesnik

Vremenoslovci so napovedali, kdaj lahko tudi pri nas pričakujemo ohladitev in predvideli, kako dolgo bo trajala.

Četrtek bo sprva oblačen, čez dan pa se bo predvsem na severu in vzhodu delno razjasnilo. Na Primorskem bo občasno lahko padla kakšna kaplja dežja. Predvsem v višje ležečih krajih bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, v severni Sloveniji okoli 3 stopinje Celzija, so zapisali na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

V petek bo na Primorskem in Notranjskem oblačno ter večinoma suho. Drugod bo deloma jasno in dopoldne po nižinah megleno. Čez dan se bo ponekod krepil jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem od 4 do 9, najvišje dnevne od 7 do 12, v severni Sloveniji okoli 5 stopinj Celzija.

Vreme se ne bo kaj dosti spremenilo niti v soboto in nedeljo. Razmeroma toplo bo.

Podobno tudi drugod po Evropi

Toplejši zrak je dosegel tudi večji del Evrope, v naslednjih dneh pa se bo še ogrelo, so zapisali pri Arso in dodali, da bodo temperature skorajda povsod nad povprečjem

"Bolj mrzlo bo le na severu, v Skandinaviji, kjer se bo zjutraj temperatura ponekod spustila pod -15 stopinj Celzija. V večjem delu celine tudi zjutraj ne bo zmrzovalo," so zapisali. Kratkotrajno ohladitev lahko v srednji Evropi pričakujemo v začetku prihodnjega tedna, a hladen zrak najverjetneje ne bo vztrajal prav dolgo.

V ZDA arktični mraz

Povsem drugače pa bo čez lužo. Severno Ameriko bo zajela zelo mrzla, arktična masa, ki bo iznad severne Kanade segla vse do Mehiškega zaliva. "Temperatura zraka se bo v precejšnjem delu ZDA spustila pod -20, ponekod pod -30 stopinj Celzija. Še hladneje bo v Kanadi, tudi pod -40 stopinj Celzija," so zapisali pri Arso.

Profimedia

Dodali so, da bo mraz spremljal tudi močan veter in v severni polovici ZDA snežni metež. A hud mraz bo trajal le nekaj dni, saj se bo od sobote naprej bistveno otoplilo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol