A. B. | 5. 12. 2022, 07:18

Pred prazniki se na cesto odpravite pripravljeni: policija bo izvajala poostren nadzor

Borut Živulovič/Bobo

Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč. 

Od danes do nedelje bo potekala še tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Policisti bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, Javna agencija RS za varnost prometa pa bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in občinami izvajala preventivne aktivnosti.

Pričakujete lahko več policijskih kontrol 

Kot so v skupnem sporočilu za javnost pojasnili v agenciji in na policiji, lahko vozniki v času akcije Varno brez alkohola pričakujejo več policijskih kontrol. Vse policijske uprave bodo namreč izvajale poostrene nadzore, v katerih bo na kontrolnih točkah prisotnih več policistov, ki bodo ustavljali voznike in jim odrejali preizkus alkoholiziranosti. Več pozornosti kot sicer bo namenjene tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo človekove psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu.

Tudi po koncu akcije lahko vozniki v tem prazničnem mesecu pričakujejo povečano število kontrol, s katerimi jih bo skušala policija odvrniti od vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. 

Borut Živulovič/Bobo

Zaradi alkohola v Sloveniji deset odstotkov prometnih nesreč 

Sicer pa je z vožnjo pod vplivom alkohola povezanih deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih obravnava policija.

Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč.

Več o akciji in nevarnih pasteh vožnje pod vplivom alkohola bodo predstavniki policije, agencije in nevladnih organizacij povedali na torkovi novinarski konferenci. Organizatorji dogodka so dodali, da so aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.