J. B. | 12. 1. 2023, 07:00

Pred vrati so prve šolske počitnice, ministrstvo je pojasnilo, zakaj 13. februar ne bo obveznosti prost dan

Profimedia

Je tudi vam država pokvarila načrte za prihajajoče proste dni vaših šoloobveznih otrok?

Še manj kot mesec dni in začele se bodo prve počitnice za vse šoloobvezne otroke. Šolarji z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije bodo prosti od 30. januarja do 3. februarja.

Učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel bodo v brezdelju lahko uživali med 6. in 10. februarjem.

Zaradi nordijskega svetovnega prvenstva

Toda ker je 8. februar državni praznik (Prešernov dan), to načeloma pomeni, da bo imela polovica šolarjev dan manj počitnic oziroma bo imela druga polovica en prost dan več.

Profimedia

Prav zato je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na začetku šolskega leta sprejelo odločitev, da bodo imeli učenci, ki bodo na počitnicah od 6. in 10. februarja, še dodaten prost dan. Sprva je bil izbran 13. februar, torej ponedeljek takoj po počitnicah. 

Zdaj so se na ministrstvu odločili za spremembo. Prost dan so s 13. februarja prestavili na 26. april, torej na dan pred državnim praznikom upora proti okupatorju. 27. aprila se bodo začele tudi prvomajske počitnice.

"Po prvotni objavi navodil o šolskem koledarju so nas s Sektorja za srednje šolstvo obvestili, da je za področje srednjih šol 13. 2. 2023 nesprejemljiv, vzrok pa so termini za opravljanje mature. Zaradi poenotenja prostih dni smo podrobnejša navodila o šolskem koledarju za osnovne šole naknadno uskladili s srednješolskim šolskim koledarjem," je N1 postregel s pojasnilom ministrstva. Da bodo zimske počitnice letos potekale prej kot ponavadi, je sicer "krivo" svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Slednje bo potekalo v Planici, tedaj bodo na Gorenjskem polno zasedene tudi turistične kapacitete.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol