A. B. | 9. 12. 2022, 14:33 | Vir: STA

Pozor! Reke po Sloveniji bodo močno narastle: bodite previdni

Žiga Živulović jr./BOBO

V posameznih delih države manjše reke že zmerno naraščajo. Preverite, kaj vas čaka v vaših krajih. 

Slovenske reke bodo čez dan in predvsem zvečer v večjem delu države naraščale. Zaradi predhodne velike vodnatosti in krajevnih intenzivnih padavin bodo močneje narasle reke na Dolenjskem in Notranjskem ter drugod v južni in osrednji Sloveniji.

Lahko se tudi razlijejo na običajnih poplavnih površinah, so opozorili na Arsu.

Manjše reke že zmerno naraščajo 

Kot so na Agenciji RS za okolje (Arso) zapisali v dnevnem hidrološkem poročilu, so imele reke po Sloveniji zjutraj še povečini ustaljene pretoke, le v južnem delu države posamezne manjše reke že zmerno naraščajo. Vodnatost rek v porečjih Krke in Ljubljanice je velika, drugod pa so reke srednje vodnate.

I. J.

Čez dan, predvsem pa zvečer, bodo reke v večjem delu države naraščale. Popoldan in v noči na soboto se lahko posamezne reke na Dolenjskem in Notranjskem ter drugod v južni in osrednji Sloveniji razlijejo na običajnih poplavnih površinah. Naraščanje rek bo manj izrazito v severni in severovzhodni Sloveniji, so pojasnili.

V soboto bodo po njihovih navedbah sprva kraške reke in Sava v spodnjem toku še naraščale, drugod pa bodo reke za krajši čas upadale in zvečer, v noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj ponovno narasle. Ob tem se lahko razlijejo tudi posamezne reke v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, predvsem Dravinja in Sotla.