J. B. | 25. 11. 2022, 13:18

Pregrešno drago smučanje: izračunali smo, koliko bo morala štiričlanska družina odšteti za obisk Mariborskega Pohorja

Profimedia

Ne bo vam do smeha, ko boste videli, kako draga je postala priljubljena zimska zabava marsikaterega Slovenca.

Da je smučanje že od nekdaj predvsem rekreacija tistih, ki imajo nekoliko več pod palcem, je znano dejstvo. Že nakup smučarske opreme je finančni zalogaj, ki si ga številni v Sloveniji preprosto ne morejo privoščiti. V letošnji zimi so pa dodatna ovira, ki bo od obiska smučišč po vsej državi odvrnila marsikoga, tudi zasoljene cene celodnevnih vozovnic.

Več kot desetino povprečne neto plače

V tem pogledu prednjači Mariborsko Pohorje, kjer so šle cene v nebo. Štiričlanska družina, ki si bo tam smuko privoščila ob sobotah, nedeljah in praznikih, bo morala zgolj za vstop na smučišče odšteti skoraj 150 evrov! Vozovnica za odrasle stane 43 evrov, za otroke 25. Starša z dvema otrokoma bosta torej morala za štiri celodnevne vozovnice plačati 136 evrov! Torej več kot desetino povprečne neto plače v Sloveniji.

Smučanje med tednom je na Mariborskem Pohorju, v tej zimi najdražjem smučišču v državi, nekoliko cenejše. Za smučanje na delovni dan (od devete do 16. ure) bodo odrasli odšteli 39 evrov, otroci 23 evrov.

Po podatkih Lokalca sta podobno draga tudi Kranjska Gora in Vogel (dnevna vozovnica za odrasle stane 40 evrov), blizu sta Rogla in Krvavec (po 39 evrov), najugodnejša pa je smuka na Kopah (34 evrov) in Golteh (33 evrov).

Brez kartelnih dogovorov

Za RTV Slovenija je razlog za dvig cene vozovnic pojasnil Jani Janša, direktor RTC Krvavec: "Na Krvavcu smo vozovnico podražili s 37 na 39 evrov, kar menim, da je upravičeno glede na podražitve, na katere seveda ne moremo vplivati. Nekateri so se odločili za višji dvig, to je njihova politika, kar pa tudi kaže na to, da nimamo kartelnih dogovorov."

Profimedia

Slovenska smučišča so se z za novo postavljenimi cenami približala nam bližnjim tujim smučiščem, kjer pa boste za celodnevno smuko vendarle odšteli še več. Na Višarjah dnevna vozovnica za odrasle stane 39,5 evra, otroška 30 evrov, že v Mokrinah so cene višje (52,5 evra odrasli, 26,5 evra otroci).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.