R. K. | 7. 11. 2023, 15:00

Gradnja kanala C0 pod drobnogledom: preiskovalna komisija ugotavlja, da je bila skrb več kot upravičena

Borut Živulovič/Bobo

Člani komisije so že prejeli obsežno dokumentacijo, edini deležnik, ki poskuša zavlačevati z dostavo dokumentov, pa je Mestna občina Ljubljana.

Danes se je na 4. nujni seji sestala Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja. Seja je bila zaprta za javnost, udeležili so se je vsi člani, so v komisiji po seji zapisali v sporočilu za javnost.

Borut Živulovič/Bobo

Skrb in pobuda za ustanovitev komisije upravičeni

Komisija se je med drugim seznanila s potekom pridobivanja zahtevanega gradiva od različnih deležnikov in z zadovoljstvom ugotovila, da je izmed 20 pozvanih institucij velika večina izkazala korektno sodelovanje in predala zahtevano dokumentacijo. Trenutno imajo tako v obravnavi okoli 100 vsebinsko obsežnih sklopov dokumentov, so sporočili.

Ob tem so izrazili veselje, da veliko gradiva do njih prihaja tudi samoiniciativno od različnih fizičnih oseb, ki po njihovih besedah tudi na ta način izkazujejo skrb za sporno gradnjo kanala C0. Poudarili so, da je iz obsežne dokumentacije, ki vsebuje tudi slikovna gradiva, že zdaj razvidno, da bo komisija morala opraviti obsežno delo in da sta bili skrb in pobuda za ustanovitev preiskovalne komisije očitno več kot upravičeni.

Borut Živulovič/Bobo

Zavlačevanje mestne občine

Edina institucija, ki trenutno odstopa, je Mestna občina Ljubljana, so izpostavili v komisiji. Na prvi poziv so jim iz mestne občine sicer odgovorili v roku in dostavili 40 map dokumentacije, kar znaša približno 260 različnih vsebinskih sklopov, a so nato na drugi poziv predlagali, da jim komisija rok za izročitev dokumentacije podaljša s 30 dni še za dodatnih 90 dni, kar pomeni da bi imeli časa do 1. februarja 2024. 

V komisiji poudarjajo, da je takšno podaljšanje za njih nesprejemljivo, zato bodo ljubljanski mestni občini postavili nov, krajši rok za izpolnitev zahtev.