15. 5. 2024, 16:18 | Vir: STA

Premier Golob napovedal veliko prelomnico v javnem in zasebnem zdravstvu

Bobo

Premier Robert Golob je danes ob obisku v Murski Soboti povedal, da je v koalicijskem usklajevanju novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi prinesla "jasno in dokončno" razmejitev javnega in zasebnega zdravstva. 

Med drugim naj bi bilo delo preko ur v zasebnih zavodih bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano, je navedel. Predsednik vlade in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sta danes obiskala Splošno bolnišnico Murska Sobota in se udeležila odprtja novih prostorov ZD Murska Sobota, ki praznuje 95-letnico. Po obisku je Golob novinarjem povedal, da so na ministrstvu za zdravje pripravili izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti.

"Izhodišča se tičejo predvsem razmejitve med javnim in zasebnim. In ta zakon bo poskrbel za krepitev javnega zdravstva in za to, da bo mešanja in prepletanja med javnim in zasebnim v bodoče bistveno manj," je povedal. Izhodišča so šla po njegovih besedah danes v koalicijsko usklajevanje in jih bodo v naslednjih tednih javno razgrnili.

Kot je še povedal Golob, bo zakon uredil zdravstvo tako, da bodo zaposleni v javnem zdravstvu svojo energijo in čas primarno posvečali delu v javnem zdravstvenem sistemu. "Na tem področju bodo seveda nadure dovoljene, medtem ko bo delo preko ur v zasebnih institucijah bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano," je dodal Golob. Vnovič je zatrdil, da je zdravstvo največja prioriteta njegove vlade.

Tudi ministrica Prevolnik Rupel se je dotaknila sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti. Cilj sprememb zakona, ki je že iz leta 1991, je okrepiti javno zdravstvo, je dejala.

"Izhodišč je kar nekaj, predvsem pa gre za ločitev javnega in zasebnega. Gre za določitev pogojev za pridobitev soglasja, za ureditev koncesij, o možnosti izmenjevanja kadra med javnimi zavodi in o omejitvah, ki jih imajo zaposleni v javnih zavodih za delo po drugih pogodbah izven javnega sektorja," je pojasnila ministrica. Ta korak je po njenem prepričanju potreben in dober za paciente, saj povečuje dostopnost in kakovost.

Bobo

Premier Golob je sicer s pomurskim zdravstvom izredno zadovoljen, je dejal. "Pomurje je na področju primarnega zdravstva med državnimi prvaki. Dostopnost do zdravnika je tukaj najboljša, bistveno boljša od slovenskega povprečja, kaj šele od osrednje Slovenije," je poudaril. Ob tem je izrekel priznanje vsem pomurskim zdravstvenim delavcem.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so Goloba ob današnjem obisku seznanili z novim prizidkom negovalnega oddelka, pa tudi z načrti za katetrski laboratorij s kronografom. Pohvalil je tamkajšnjo skrb za bolnike in dodal, da danes v Murski Soboti nihče od vodilnih ni imel nič za povedati o stavki Fidesa, kar po njegovih besedah pomeni, da zdravstvena oskrba poteka nemoteno.

Bobo

Direktorica ZD Murska Sobota Edith Sapač Žižek pa je ob današnjem uradnem odprtju 1250 kvadratnih metrov novih in 1900 kvadratnih metrov obnovljenih prostorov povedala, da pomeni skoraj sedem milijonov vredno investicijo bistveno povečanje kakovosti zdravstva v regiji. Del denarja so pridobili na razpisih, 1,5 milijona pa s pomočjo Mestne občine Murska Sobota.

ZD Murska Sobota je bil ustanovljen leta 1929. Danes spada med večje zdravstvene domove v Sloveniji in skrbi za občane 12 pomurskih občin. Zaposlenih ima več kot 400, skoraj 70 zdravnikov in 200 medicinskih sester. Primarno zdravstveno oskrbo zagotavljajo 60.000 prebivalcem v Murski Soboti in na 20. dislociranih enotah.

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji