Uredništvo | 3. 1. 2024, 20:06

Golob v prvem letošnjem intervjuju tudi o dogovoru, ki ga imata s Tino Gaber

Borut Živulovič/Bobo

Predsednik vlade je svoje poglede glede aktualnih tem delil v pogovoru za informativno oddajo.

Robert Golob je dan pred protestnimi shodi sodnikov in tožilcev v pogovoru za informativno oddajo Svet na Kanalu A vztrajal, da dogovora o plačni reformi za pravosodne funkcionarje ne morejo izpeljati, ne da bi jo izpeljali za cel javni sektor. Odgovoril pa je tudi na vprašanje o morebitnem vplivu njegove partnerice Tine Gaber na njegove politične odločitve.

O političnih pogledih Tine Gaber

Predsednik vlade je o njih dejal, da so enaki že zadnjih 10 let. "To lahko potrdi vsak, ki jo pozna," je Golob odgovoril na vprašanje glede morebitnega vpliva nanj s strani njegove partnerice in vplivnice Tine Gaber. Vendar pa imata en dogovor, je razkril. "Stvari, ki jih želi sporočiti javnosti, sporoči neposredno in brez posrednikov. Tako javnost sama presodi o vsebini teh njenih sporočilih," je pojasnil.

Ob skupnem obisku v Elizejski palači.

Ob skupnem obisku v Elizejski palači.

Instagram/Tina Gaber

Golob je dodal, da mu je v navdih, da ima ob sebi osebo, ki je tako dovzetna za ranljive osebe, kot je njegova partnerica.

"Vsi ali nobeden"

Sodniki in tožilci bodo v četrtek za eno uro prekinili delo in s protestnimi shodi izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač. O protestu so že obvestili pristojne evropske institucije, ne izključujejo pa niti nadaljevanja protestnih aktivnosti, če vlada ne bo odpravila neustavnosti višine sodniških plač. Golob je v intervjuju zatrdil, da bodo pogajanja o reformi v prihodnjih mesecih pripeljali h koncu. Poudaril pa je, da na parcialne dogovore vlada ne bo pristala, četudi se strinja, da je bila sodna veja oblasti z vidika plač v zadnjem več kot desetletju popolnoma zanemarjena.

Golob je ob tem spomnil, da so v minulem letu pripravili predlog reforme plačnega sistema za pravosodni steber, s katerim so se strinjali tako sodniki in tožilci kot tudi vlada. A po njegovih besedah bo morala reforma v tem delu še počakati. "Brez reforme celotnega javnega sektorja ne moremo izpeljati dogovora za sodno vejo oblasti," je poudaril.

Tudi o zdravstveni reformi

Premier se nadeja, da bo vlada v prihodnjih mesecih uspela pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju pripeljati do konca in nato reformo spraviti tudi v življenje. Je pa spomnil, da je do zamika pri izvajanju obljubljene plačne reforme prišlo tudi na račun poplav, ki so avgusta prizadele Slovenijo. 

Žiga Živulović j.r./Bobo

Glede zdravstvene reforme je povedal: "30 let zablod ne moremo odpraviti v enem letu, še manj v šestih mesecih. V tem času smo se marsikaj naučili. Tudi to, da ne moremo staviti samo na to, da damo denar zdravstvu na razpolago."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol