P. F. | 16. 10. 2023, 07:00

Zaščitimo planet: bleščice v prahu in plastične mikrokroglice iz prodaje, kaj sledi?

Profimedia

V uveljavi kmalu prepoved prodaje bleščic v prahu in plastičnih mikrokroglic. Kaj pa lahko še naredimo za zaščito planeta?

Od torka dalje velja prepoved prodaje bleščic v prahu in plastičnih mikrokroglic. Prepoved, sprejeta pred slabimi tremi tedni, se nanaša na evropsko zakonodajo o kemikalijah, s katero želijo zmanjšati količine mikroplastike. Cilj je zmanjšati onesnaževanje z mikroplastiko za 30 odstotkov do leta 2030. 

Nova zakonodaja naj bi preprečila nastanek za pol milijona ton mikroplastike, ki bi jo drugače spustili v okolje. Mikroplastiko vsebujejo tudi kemični izdelki, kot so plastične mikrokroglice za piling kože, detergenti, mehčalci za pranje, gnojila, nekatera zdravila, igrače in tako dalje. Z jutrišnjim dnem bo prepoved začela veljati le za bleščice in mikrokroglice, preostali izdelki pa bodo prepovedani z letom 2031.

Kako lahko sami vsakodnevno pripomorete k zmanjšanju odpadle plastike in splošnemu zdravju planeta?

1. Prepleskajte stene stanovanja s svetlejšimi barvami! Sončna svetloba se tako bolj odbija, posledično pa moramo prižgati luč kasneje v dnevu. 

Profimedia

2. Če si le lahko privoščite, jejte lokalno hrano oziroma izdelke iz držav, ki so nam po kilometrini bližje, saj oddaljen transport ogromno prispeva k onesnaževanju. 

3. Obleke kupujte v second-hand trgovinah ali jih izmenjajte na izmenjevalnici. Nekatere znamke imajo tudi možnost nakupa oblek iz recikliranih materialov. 

4. Vedno imejte pri sebi stekleničko, v katero lahko natočite vodo, saj tako ne boste imeli potrebe po nakupu plastenk, ko postanete žejni. Prihranili boste denar in prispevali k zdravju planeta.

5. Kupujte izdelke iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati, na primer zobno ščetko iz bambusa dobite po ugodni ceni, pri tem pa se izognete plastiki.

Profimedia

6. Dovolj je, da zmanjšamo količino zaužitega mesa, tudi če ne želimo poseči po vegetarijanski prehrani, saj mesna industrija zelo škoduje planetu.

7. Skrajšajte dolžino prhanja. Voda postaja vedno bolj redka dobrina in prav je, da z njo varčujemo.

8. Kuhajte v pokriti posodi, saj boste tako jed hitreje pripravili in izgubili manj toplote, porabili pa boste tudi manj elektrike. 

9. Vedno ugasnite luči, ko jih ne potrebujete več, tudi če jih boste morali nato čez minuto spet prižgati nazaj. Namreč ne drži teorija, da prižiganje in ugašanje luči porabi več energije, kot če ostanejo ves čas prižgane. 

10. Pojdite peš ali s kolesom, kamorkoli le lahko. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol