P.M. | 3. 12. 2022, 08:56

Ta veseli dan kulture: kateri brezplačni dogodki vas čakajo letos?

Bobo

Obletnico rojstva Franceta Prešerna, tako kot je to vsako leto v navadi, obeležujejo številni brezplačni dogodki. 

3. decembra že 22 leto zapored na rojstni dan Franceta Prešerna (1800 - 1849) že tradicionalno zaznamujemo Ta veseli dan kulture, ko svoja vrata brezplačno odprejo mnoge kulturne ustanove, odvijejo pa se tudi številni dogodki.

Tudi letos so svoj program ob veselem dnevu kulture že najavile številne galerije, muzeji, gledališča in druge ustanove. Celoten seznam dogodkov si lahko ogledate na povezavi, mi pa jih nekaj izpostavljamo.

Zanimivo dogajanje na Ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu bodo obiskovalci lahko brezplačno spoznavali številne zanimive programe za njegovimi zidovi, kot so stalni razstavi Grajsko orožje in Slovenska zgodovina ter Lutkovni muzej.

Medtem si boste lahko v Narodni galeriji brezplačno ogledali stalno zbirko Umetnost na Slovenskem, ob dnevu odprtih vrat so pripravili tudi program kratkih vodstev za odrasle in za družine z otroki. Mlade 12+ vabijo na ustvarjalna druženja risanja manga stripov.

Program je posvečen slovenskemu slikarju in restavratorju Mateju Sternenu, enemu izmed slovenskih impresionistov.

V Kinoteko po filmsko zapuščino Franceta Štiglica

V Slovenski Kinoteki bo v okviru Tega veselega dne kulture prost vstop na razstavo France Štiglic – filmska zapuščina, ob 16. uri pa bo na voljo tudi posebno vodstvo z avtorico razstave Špelo Čižman.

Medtem v Mestnem gledališču ljubljanskem gledalcem ob dnevu kulture podarjajo brezplačen ogled dramskega monoprojekta Borisa Ostana z naslovom Smrtno resno.

V Plečnikovi hiši v Trnovem si lahko med 10. in 18. uro brezplačno ogledate originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje. 

Celoten seznam dogodkov po vsej državi si lahko ogledate na povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol