A. B. | 26. 4. 2023, 12:44

Presunljiva zgodba slovenskih policistov: med reševanjem tujih življenj sta ogrozila svojega (izvedeli smo, kako sta danes)

Profimedia/PP Novo mesto/fotomontaža

"Niti v najhujši mori si nista mogla predstavljati, da ju bo naslednjih nekaj minut tako zelo zaznamovalo," so zapisali na Policijski upravi Novo mesto. 

"Verjetno se nihče od nas ne spomni, kaj je počel v zgodnjih jutranjih urah 3. avgusta 2021. Morda pomaga podatek, da je bilo to za marsikoga jutro po neprespani noči, ko so naši košarkarji na četrtfinalnem obračunu olimpijskega turnirja v Tokiu prepričljivo ugnali Nemčijo ... In te novice, ki sta jo slišala po radiu, sta se razveselila tudi naša sodelavca s PP Novo mesto, policista Klemen in Tomaž, ki sta bila to noč skupaj v patrulji," lahko preberemo uvodne besede v bolečo zgodbo o tem, kako sta policista Policijske postaje Novo mesto nekomu rešila življenje, a ogrozila svojega. 

"Le še dobre pol ure ju je ločilo do zaključka službe, z mislimi sta bila verjetno že pri svojih najbližjih in načrtih za prijeten poletni dan." 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Posredovanje, ki bi lahko vodilo v tragedijo

Policista sta se nekaj minut pred pol šesto zjutraj odzvala klicu operativno-komunikacijskega centra (OKC), v katerem so sporočili, da skušajo njuni kolegi ustaviti voznika avtomobila znamke Passat, ki ni upošteval prometnih znakov, vozil je z visoko hitrostjo. Na pomoč sta priskočila brez pomisleka, "vklopila sireno, zapeljala na Andrijaničevo cesto in izstopila iz avta, da bi pripravila pripomoček za prisilno ustavljanje vozil," na Facebooku opisujejo na PP Novo mesto. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Bobo

"V tem trenutku je iz nasprotne smeri z veliko hitrostjo pripeljal voznik passata, ki je najprej zadel v robnik, potem pa silovito čelno trčil v službeni avtomobil policije, ki ga je odbilo v policista. Tomaž, ki je ostal hudo poškodovan, ukleščen pod vozilom, pravi, da se teh trenutkov ne spominja." 

"Ob trčenju v policijski avtomobil je števec na passatu obstal na 140 kilometrih na uro."

Nevarni voznik, ki je povzročil nesrečo, je bil pod vplivom alkohola in zaradi številnih kršitev ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Do nesreče so ga policisti zaradi kršitev v prometu obravnavali že 33-krat, sedemkrat zaradi vožnje pod vplivom alkohola. 

Facebook/Policijska uprava Novo mesto

"Kolegi, ki so prihiteli na kraj nesreče, in občan, ki je bil v bližini, so ga uspeli rešiti izpod zverižene pločevine, potem pa so ju oba s Klemnom reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico," opisujejo dogodek, ki bi se lahko za oba končal tragično. 

Težke in mučne ure čakanja na povratno informacijo o njunem zdravstvenem stanju so se na srečo razpletle dobro. Bila sta hudo poškodovana, a izven smrtne nevarnosti.  

Šest operacij kolena in stalne bolečine v hrbtenici

"Za Tomaža in Klemna, sicer oba navdušena športnika, prvi košarkar, drugi judoist, se je kalvarija okrevanja po hudih poškodbah takrat šele začela in traja še danes. Za Klemnom je že šest operacij kolena, Tomaž pa po operaciji hrbtenice trpi stalne bolečine," so zaupali na PP in pojasnili, da se je njuno življenje, kot sta ga poznala prej, popolnoma spremenilo. "Težko razumemo, kako se hudo poškodovani v prometnih nesrečah in svojci soočajo s posledicami, nas pa iskreno veseli, da sta tako Klemen kot Tomaž kljub težavam optimistična in oba upata, da bosta lahko kmalu spet oblekla policijsko uniformo." 

"3. avgusta 2021, nekaj po 5.20, sta naša sodelavca Klemen in Tomaž prevzela veliko odgovornost in tvegala svoje zdravje, da bi zagotovila varnost drugim. In pravita, da je bilo vredno, kajti morda se je za naslednjim ovinkom približeval avtomobil z mlado družino ali kdorkoli, ki bi postal žrtev neodgovornega voznika," so zaključili zapis.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol