Š. T. | 17. 2. 2023, 14:46

Ob eksploziji, ki je vzela eno življenje, poletel po zraku, vrglo ga je v vrata: pretresljiva izpoved prebivalca Vrhnike

Bobo Žiga Živulovič jr./Sara Debevec/ fotomontaža

Po hudi nesreči v podjetju Hamex smo se pogovarjali z moškim, ki živi v neposredni bližini tovarne. Razkril nam je, kako je vse skupaj doživel.

Nekaj pred poldnevom je bilo iz podjetja Hamex, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo pirotehničnih sredstev, slišati močno eksplozijo, iz tovarne se je valil dim. 

V bližini tovarne na Stari Vrhniki živi gospod Bojan Mesec, ki nam je iz prve roke povedal, kako je doživel omenjeno nesrečo. Njegova hiša je le 800 metrov od kraja nesreče. "Bil sem v garaži, sem šel po smeti in pok me je vrgel v garažna vrata. Naslonil sem se na ograjo, prve sekunde nisem vedel, kaj je to, res je bila huda eksplozija. Za vse je bil šok. Sem se zelo ustrašil, šipe so se tresle, vsa hiša se je stresla. Težko bi opisal ta pok, morda bi ga primerjal s potresom. Stekel sem ven, videl in vohal dim, zato smo se vsi umaknili v hišo vsaj za pol ure."  

Ker ima dolgoletne izkušnje iz vojske, bil je tankist, zato dobro pozna različne eksplozije in poke: "V teh pokih, ki sem jih slišal v zadnjih 20, 30 letih, bi težko našel primerjavo. Videl sem polno ognjemetov, toda ta detonacija je bila izjemno močna, pa tak vakuum se je naredil, da se je vse treslo. Bilo je neverjetno."

Sara Debevec

"Mi smo preživeli brez posledic, tudi poškodb na naši hiši ni, kar se tiče šip ali strehe, govoril pa sem s sosedom, pri njem so popokale šipe." je še dejal in omenil, da je govoril s kolegom, ki je hotel ven iz hiše, a mu je podtlak zaprl vrata, pa je od mesta nesreče do njegove hiše 1,5 kilometra. 

Nesreča je po zadnjih znanih informacijah terjala eno življenje, dve osebi sta bili huje poškodovani. "Včasih je v tovarni delalo več ljudi, zdaj so bili tam samo trije," pravi naš sogovornik. 

"Na žalost so soudeleženi vsi trije, ki jih poznam. Z dvema smo osebni prijatelji. Ti trije so bili v službi, v službi bi morali biti tudi dve ženski, ker so bili informativni dnevi. Sta imeli res srečo, ena je lastnikova žena, druga je iz naše vasi," je še povedal.

"Hodil sem mimo teh objektov, kjer je mešalnica smodnika, ko so še gradili ta objekt. Iz radovednosti smo se zanimali, pa so rekli, da je to narejeno po najnovejših standardih, če pride do eksplozije, samo dvigne streho in to je to," je za konec dejal naš sogovornik.

Po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord