6. 8. 2023, 14:28

Prevaljski župan dr. Matic Tasič s solzami v očeh: "Uspeli smo rešiti bencinsko črpalko, hiše pa ne"

Uredništvo

Naša novinarska ekipa je danes obiskala Prevalje na Koroškem, kjer se je včeraj ena izmed hiš še uspešno upirala moči reke Meže, danes pa je ni več. Ostale so le še ruševine.

Katastrofalnim prizorom zaradi poplav, kakršnih ne pomnimo v zgodovini naše države, ni videti konca.

Naša novinarska ekipa je danes dopoldan obiskala Prevalje, ki se nahajajo na Koroškem, kjer so razmere med najbolj kritičnimi v državi.

Deroča reka Meža je brez usmiljenja odnesla stanovanjsko hišo, ki se je vodnemu toku še včeraj uspešno upirala, danes pa so na njenem mestu le še ruševine. Groza in strah vladata na mestu, ki smo ga obiskali in od koder se ni mogoče prebiti nikamor naprej. Katastrofalni prizori spominjajo na konec sveta.

"Včeraj zvečer nam je uspelo, da smo s posebno pregrado uspeli ubraniti bencinsko črpalko na Prevaljah, pretila ji je nevarnost, ker je vse izpodjedeno. Na drugo stran [brega reke Meže, o.p.], kjer nam je zrušilo hišo ob pol enih ponoči, pa nam ni uspelo priti," je za naš medij povedal župan občine Prevalje, dr. Matic Tasič, in dodal, da je Meža taka, kot je - deroča, njen vodotok visok, struga pa široka, kot še nikoli doslej. 

Oglejte si video z izjavo župana občine Prevalje, dr. Matica Tasiča, tukaj:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Metropolitan Slovenija (@metropolitan.si)

Znano je, da so prebivalce ogrožene hiše včeraj uspeli evakuirati gorski reševalci letalci s posadko helikopterja Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces. Fotografijo evakuacije je delila Gorska reševalna zveza na Facebooku in si jo lahko ogledate spodaj.

"Ni nam uspelo. Meža je prestopila bregove in zalila praktično več kot pol Prevalj, več kot 200 stanovanjskih objektov. Zamuljeno, uničeno, oprema uničena, infrastruktura uničena, mostovi ..." nam je še povedal vidno utrujeni in pretreseni Tasič, čigar prioriteta ta hip je zagotoviti pitno vodo za ljudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Metropolitan Slovenija (@metropolitan.si)

"Jaz upam, da bo v kratkem času, v roku ure, dveh, cesta mimo Štoparja sproščena. To pomeni, da bo možno priti do Mežice in naprej do Črne, ker je izjemno pomembno, da pridejo tovornjaki, oprema, stroji, hrana po cesti, saj v tovornjake lahko spravimo več robe, da pomagamo tudi občinama Mežica in Črna na Koroškem, hkrati pa pridemo preko te ceste do mest, kjer je uničilo vodovod. Prioriteta številka ena je zagotoviti vodovod, zdravo pitno vodo Prevaljčanom in Ravenčanom, ki so brez pitne vode, kar bo pa izjemno težko, saj je treba omogočiti dostop do mest, kjer je potrgalo dolinski vodovod. To je pri Petrolu in na Poljani. Se bojim, da bo to kar trajalo. Mi želimo to urediti čimprej, ko bo možno, možnosti za hitrost so pa omejene. Delali bomo vse dan in noč, da bomo čimprej zagotovili vsaj ta vodovod, hkrati pa pomagali ljudem pri sanaciji vseh objektov, ki so bili pod vodo," je dejal župan občine Prevalje.

Uredništvo

"Gospod, ki mu je odneslo hišo, je bil bratranec moje mame. Grozno je," nam je povedala mimoidoča krajanka občine Prevalje, ki so ji poplave ravno tako uničile dom. "Ostali nismo čisto brez vsega. Avto nam je Meža odnesla. Bivalni prostori so ostali," še pove in doda, da to, kar je njo doletelo ni nič v primerjavi s sokrajani, ki jim je povoden odnesla hišo.

Nad Prevaljami je danes, kljub grozi, ki ji ni videti konca, posijalo sonce. V uredništvu upamo, da čim dlje tako ostane in da se ta groza kmalu konča.

Za družino Fužir Hudopisk s Prevalj na Koroškem, ki jim je reka Meža odnesla hišo, lahko donirate na TEJ POVEZAVI. Donacija je zanesljiva.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije