Uredništvo | 29. 12. 2023, 21:43

Nov predrzen način prevarantov, kako do vašega denarja: če paketa niste naročili, ga ne prevzemajte od poštarja

Uredništvo

Več Slovencev je v zadnjih dneh kupilo 'mačka v žaklju' in zaradi goljufov ostalo brez svojega denarja.

Po družbenih omrežjih je zaokrožila skrb vzbujajoča novica o prevarah, ki so jih v zadnjih dneh zagrešili neznani goljufi, ki očitno poskušajo izkoristiti nakupovalno mrzlico, ki je vsako leto na pohodu v prazničnem obdobju. Uporabnik je na Facebooku opisal, kako je bil zaradi goljufov na tak način ob 50 evrov, oglasili pa so se še drugi, ki trdijo, da se jm je zgodilo podobno.

Paket prevzela oškodovančeva mama

"To se je pripetilo danes. V moji odsotnosti je poštar dostavil na moj naslov paket v vrednosti okoli 50 evrov, ki ga je moja 83 let stara mati prevzela in v dobri veri, da gre za paket zame, ki sem ga sam naročil, tudi plačala," je zapisal in dodal, da sam tega paketa ni naročil, ko ga je odprl, pa je bil v njem cenen kitajski prenosni grelec, ki smo ga z nekaj kliki na Aliexpressu našli za ceno slabih 15 evrov.

"Seveda se ne da nič rešiti, ker mojstri pošljejo zadevo brez naslova in če ujamejo žrtev nepripravljeno, kot je bila moja mati, se zadeva perfektno zlije v popolno prevaro," še dejal in ob koncu svojega zapisa izrazil upanje, da uspe s tem komu pomagati, da se ne bo tudi sam pustil ujeti prevarantom. Podjetje, ki je na paketu navedeno kot pošiljatelj, pa se v povezavi s pošiljanjem paketov uporabnikom, ki jih niso naročili, očitno pojavlja že dlje časa.

Podobno izkušnjo delil že lanskega novembra

Iskalnik Google razkrije, da se je vsaj en podoben primer pripetil že lanskega novembra, ko je nek uporabnik na omrežju X zapisal: "DPD mi hoče danes dostaviti paket z odkupnino 92 evrov od Packeta International s.r.o., ki ga nisem naročil. A je to kakšen znan nateg, je kdo že doživel to?"

V komentrajih pod objavo na Facebooku se je oglasila tudi uporabnica, ki je pred kratkim imela podobno izkušnjo: "Jaz sem isto dobla včeraj od pošte. Res pa je, da imam naročena dva paketa, ampak mi zneski niso šli skupaj, pa moje pakete bi moral pripeljati GLS. V nabiralniku pa sem imela isto od te firme kot vi, ampak da prevzamem na pošti," je zapisala.

Za cenene copate plačala 48 evrov

Podobno izkušnjo je na Facebooku delila še ena opeharjena uporabnica, ki so ji nepridipravi poslali paket za 48 evrov, znotraj katerega so bili ceneni sobni copati: "Zdaj so začeli pošiljati lažne pakete, čeprav nič ne naročiš, ampak če nisi pazljiv, se vseeno zgodi, da pač prevzameš, ker misliš da je mogoče naročeval partner/mama/oče," je zapisala.

Tudi ona je kot pošiljatelja navedla podjetje Packeta International s.r.o, ki pa je pravzaprav le distribucijsko podjetje, ki se na svoji spletni strani oglašuje kot podjetje, ki olajšuje pošiljanje paketov spletnim trgovinam. Avtorica objave je zapisala še, da je bil zraven sicer naveden kontakt za pritožbe, a po njenih besedah spletna stran sploh ne obstaja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol