Rok Kodba | 23. 9. 2022, 08:00

Katero slovensko mesto je najbolj onesnaženo? Presenečeni boste ...

Bobo

Začenja se sezona hladnejšega vremena, z njo pa tudi kurilna sezona. V tem obdobju se vsako leto poveča onesnaženost zraka z delci PM10, kar lahko pomembno vpliva na zdravje ljudi. Preverili smo, kje v Sloveniji je v tem trenutku zrak najbolj onesnažen in se s strokovnjakom s področja kakovosti zraka Luko Matavžem pogovarjali, kaj lahko storimo, da se škodljivim delcem PM10 čim bolj izognemo.

Po podatkih, ki jih je v četrtek, 22. septembra, objavila Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso), so najbolj onesnažen zrak izmerili na Ptuju, kjer je bilo med 13. in 14. uro v zraku 15 mikrogramov na kubični meter zraka. Dnevna raven delcev PM10, ki so jo na ptujskem merilnem mestu izmerili dan prej, je znašala 12 mikrogramov na kubični meter zraka.

Kaj pa drugje?

Sledi Murska Sobota, kjer so na merilnem mestu na Cankarjevi ulici obakrat izmerili deset mikrogramov delcev na kubični meter zraka. Na tretjem mestu je Celovška cesta v Ljubljani, kjer je bilo v sredo izmerjenih deset mikrogramov, v četrtrek med 13. in 14. uro pa osem mikrogramov delcev na kubični meter zraka.

Uredništvo

Število delcev je bilo višje še v Mariboru na Titovi cesti in pri celjski bolnišnici. Na obeh merilnih mestih so v sredo izmerili devet, v četrtek med 13. in 14. uro pa sedem mikrogramov delcev na kubični meter zraka.

Vendar pa okoljski inženir na Sektorju za kakovost zraka agencije Arso Luka Matavž opozarja, da so te meritve izvedene le na območjih, kjer so postavljene merilne naprave. Število delcev v zraku je lahko na podeželskih območjih, kjer ni merilnih naprav, tudi precej večje.

Kdaj postane zrak zelo onesnažen?

Mejna vrednost onesnaženosti zraka z delci PM10 je 50 mikrogramov delcev na kubični meter zraka, presežena pa je lahko 35-krat v koledarskem letu. Če mejna vrednost delcev v zraku preseže 100 mikrogramov na kubični meter, se stopnja onesnaženosti iz visoke spremeni v zelo visoko. 

Bobo

Zelo povišane ravni delcev PM10 v zraku se pojavijo predvsem v zimskem času, ko ob prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti, zrak onesnažujejo tudi drugi dejavniki. "Največji prispevek k povišani vrednosti delcev PM10 v zraku pozimi so mala kurišča, kjer kurijo na trda goriva," pojasnjuje Matavž. Ob tem svetuje, da se v času, ko je škodljivih delcev v zraku največ, zadržujemo v zaprtih prostorih

"Najbolje je tudi, če prostorov ne zračimo zjutraj med 6. in 10. uro, ko se začne kuriti, ter zvečer med 19. in 22." To sta dva vrhova, ko je delcev PM10 v zraku največ.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol