M. P. | 11. 1. 2023, 19:10

Ambulante za neopredeljene: koliko jih bo v Ljubljani in kje bodo?

Tina Kosec/Bobo

Za delo v v njih se je skupno prijavilo 39 zdravnikov in zdravnic, od tega 20 iz zdravstvenih domov in 19 zunanjih.

Sprva bodo odprli sedem ambulant v enotah Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. Kot so pri ZD Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, bodo ambulante v enotah začeli vzpostavljati, ko bodo urejene tehnične zahteve s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi.

Kateri bolniki bodo imeli prednost?

Prednostno se bodo v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe v posamezni enoti opredeljevali tisti pacienti, ki so imeli izbranega osebnega zdravnika v tej enoti in imajo v njej tudi svojo zdravstveno dokumentacijo, so pojasnili. Urnike in druge informacije bodo objavili na spletni strani.

Tina Kosec/Bobo

Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v teh ambulantah, sprva ne bodo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika, saj bodo lahko odprli omejeno število ambulant.

Zdravstvena oskrba za ostale po nujnosti primera

Ne glede na to pa bodo še vedno zdravstveno oskrbo zagotavljali vsem osebam, ki jo bodo potrebovali (tudi tistim, ki nimajo zdravnika več kot dve leti), in sicer v enotah, kjer so imeli osebnega zdravnika, torej v doslej že vzpostavljenih kroničnih, akutnih, administrativnih ambulantah in ambulantah za preveze ran.

Če bo ministrstvo za zdravje ugodilo njihovi pobudi, da se v ambulante za neopredeljene osebe lahko vključijo tudi upokojeni, sobni zdravniki, mlajši specializanti, zdravniki zaposleni na ZZZS in Zavodu za pokojninsko zavarovanje, bodo svoje kronične in akutne ambulante preoblikovali v ambulante za neopredeljene zavarovane osebe, kot jih predvideva ministrstvo. V tem primeru se bodo pacienti lahko dodatno opredelili v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe.

Profimedia

Ob večjih kadrovskih zmožnosti tudi več ambulant

Vsem pacientom svetujejo, da recepte za kronično terapijo, napotnice za kontrolne preglede, naročilnice za medicinske pripomočke naročijo pravočasno (vsaj 10 dni pred iztekom), saj bodo administrativne storitve praviloma urejene v roku enega tedna od naročila.

Žiga Živulovič/Bobo

"Število ambulant bomo povečevali, če nam bo kadrovsko stanje to dopuščalo. Želimo poudariti, da se hkrati trudimo za zaposlitev novih zdravnikov družinske medicine, kar se nam zdi edina prava rešitev, da ima vsak pacient svojega osebnega zdravnika," so poudarili.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ