STA/M.P. | 12. 2. 2023, 16:51

Previdno na cesti: s koncem zimskih počitnic v prometu spet več otrok

Profimedia

Agencija za varnost prometa je voznike pozvala k odgovorni vožnji, zaradi megle bo močno ovirana tudi vidljivost.

Zimske počitnice se končujejo še za skoraj 152.000 osnovnošolcev in srednješolcev iz srednje in zahodne Slovenije. Ker bo po napovedih v ponedeljek zjutraj in dopoldne v notranjosti po nižinah marsikje megla ali nizka oblačnost, na agenciji opozarjajo, da bo izredno poslabšana tudi vidljivost.

Pravilna uporaba meglenk

Ko je vidljivost manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro, so poudarili in voznike spomnili na pravilno uporabo zasenčenih žarometov ali meglenk. Uporaba meglenk je dovoljena le, ko je vidljivost manjša od 50 metrov. Njihova uporaba tudi ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo, na primer v koloni vozil, so zapisali v sporočilu za javnost.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Voznike so še opomnili, da ne smejo pozabiti na izklop prednjih in zadnjih meglenk, ko megle ni več. Prav tako morajo izklopiti zadnje meglenke takrat, ko njihovo vozilo dohiti drugo vozilo.

Kot so še poudarili, je treba pri slabi vidljivosti vedno povečati varnostno razdaljo, saj je megla pogost vzrok za nalete in verižna trčenja na avtocestah in hitrih cestah.

Obvezna zaščitna čelada za otroke

Na agenciji za varnost prometa pa so na nekatere previdnostne ukrepe spomnili tudi otroke in njihove starše. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci vedno nosijo zaščitno čelado, ki jo sicer na agenciji priporočajo tudi po 18. letu. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti je treba poleg tega obvezno poskrbeti za svojo vidnost.

Profimedia

Pozvali so še, naj bodo otroci v vozilih pravilno nameščeni v otroških sedežih, vsi potniki v vozilu naj bodo pripeti. Vozniki naj hitrost prilagajajo razmeram, v promet se podajo trezni, uporaba mobilnega telefona pa naj počaka na konec poti. "V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren." 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol