J. Z. | 18. 11. 2022, 16:52

Previdno: v Sloveniji odkrili nove primere zelo nalezljive bolezni pri živalih

Profimedia

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča o nujnih ukrepih, ki se jih je treba držati. Pojasnili so, kaj se dogaja.

Pri štirih labodih grbcih v občini Lenart so potrdili visoko patogeno aviarno influenco, bolj znano kot ptičjo gripo. Nove primere je potrdil Nacionalni veterinarski inštitut. Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra sprejelo državno središče za nadzor bolezni.

Uprava ponovno poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da v primeru, da opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja: 

- zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov;
- padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni;
- povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega.

Prav tako morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki) in pojav živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord