18. 1. 2024, 15:46 | Vir: STA

Ministrica Fides pozvala, naj stavko zamrzne

Bobo

Ta po njenih besedah še podaljšuje čakalne dobe in omejuje dostopnost bolnikov do zdravstvenih storitev.

Stavka zdravnikov je seveda zakonita, a dejstvo je, da za bolnike ni dobra, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Zato je Fides pozvala, naj stavko vsaj zamrzne.

Pogajanja tečejo, naj teče tudi zdravniško delo 

Vlada in zdravniški sindikat Fides "se aktivno in skoraj vsakodnevno pogajata o stavkovnih zahtevah, to so višje plače za del zdravnikov", je dejala ministrica. Glede na to, da pogajanja potekajo aktivno in vsakodnevno, pa si želi in poziva Fides, "da stavko vsaj zamrzne in da se pogajanja aktivno nadaljujejo v dobro pacientov in v dobro javnega zdravstvenega sistema".

Kot je dejala, stavka omejuje dostopnost bolnikov do zdravstvenih storitev in še dodatno podaljšuje že tako dolge čakalne dobe. Ob tem pa se je zahvalila vsem tistim zdravnikom, "ki kljub Fidesovemu vztrajanju pri velikem in takojšnjem dvigu plač ter vztrajanju pri stavki požrtvovalno in odlično opravljajo svoje delo".

Borut Živulović/Bobo

Vladni ukrepi so v pripravi

Izpostavila je tudi, da so z ekipo na ministrstvo za zdravje prišli zato, da pripravijo in vpeljejo ukrepe, ki bi bolnikom zagotovili boljšo dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev. Stavka njene ekipe ni ustavila in nadaljujejo pripravo ukrepov, ki so si jih zastavili, je zagotovila.

Kot je dodala, pa jo skrbi, da bi lahko stavka zamaknila sprejetje in vpeljavo teh ukrepov, saj je za njihovo vpeljavo potrebno sodelovanje vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu, tudi zdravnikov.

"Vlada bo naredila vse, da pogajanja čim prej zaključimo in da bi pacienti stavko čim manj občutili," napoveduje ministrica.

Props bo pogajalec

Vlada je na seji tudi odločila, da bo pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo vodil minister za javno upravo Franc Props. Ta je bil na novinarski konferenci po seji vlade precej oster: "170.000 javnih uslužbencev je pristalo na to, da se zamakne realizacija dogovorjenih sporazumov s 1. januarja 2024 na 1. januar 2025 zaradi okoliščin, v katerih smo bili sredi avgusta lanskega leta, razen Fidesa, ki vztraja in tega datuma ne želi premakniti, če ne dobi za to ustrezne finančne odmene, kar je pa za vladno stran nesprejemljivo".

Bobo

Minister za finance Klemen Boštjančič, ki bo po sklepu vlade vodil pogajanja o prenovi plačnega sistema na krovni ravni, pa je pojasnil, da so imenovali tudi druge vodje stebrnih skupin. Ponovil pa je tudi stališče vlade, da bodo pogajanja tekla za vse uslužbence hkrati in "nobena stebrna plačna skupina ne bo postavljena pred drugo", da torej ne bodo iskali parcialnih rešitev, ampak se bodo o vsem dogovarjali skupaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol