23. 4. 2023, 21:19 | Vir: STA

Med prvomajski prazniki se veliko Slovencev odpravlja v terme: kakšna je zasedenost?

Bobo

Tako kot vedno pričakujejo nekaj rezervacij v zadnjem hipu, vendar že vedo, katerih gostov bo največ.

Slovenska zdravilišča so pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki optimistična. V njih pravijo, da so napovedi glede na že prejete rezervacije dobre. Največ bo domačih gostov, se pa letos povečuje število tujih, pričakujejo tudi veliko enodnevnih gostov.

Katerih tujcev je največ?

"Beležimo zelo dobro zasedenost, v nekaterih zdraviliščih pa imajo celo polno zasedenost v teh terminih," je dejal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer

"Ob veliki noči smo zabeležili večji porast tujih gostov, predvsem iz glavnih trgov, to so trgi Avstrije, Italije, Hrvaške, pa iz Srbije in Nemčije. In tudi kar nekaj gostov iz perspektivnih trgov, čedalje bolj pomembnih za nas, to pa so trgi Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske," je dodal Altbauer.

Profimedia

Skupno zdravilišča v prvih treh mesecih letos v primerjavi z enakim lanskim obdobjem beležijo za 90 odstotkov več tujih gostov in skoraj 80 odstotkov več njihovih prenočitev, kar je povezano s tem, da smo lansko leto takrat šele okrevali po pandemičnem obdobju.

Vse več italijanskih gostov

Gostov iz Slovenije je bilo v prvem trimesečju letos za 10 odstotkov manj, število ustvarjenih nočitev pa za dva odstotka manj. "S tem, da vemo, da smo lani že zaradi bonov in zaradi vse situacije imeli nadpovprečno velik obisk gostov iz Slovenije," je spomnil.

Šmarješke toplice

Šmarješke toplice

Srdjan Živulovič/Bobo

"Z letošnjim letom lahko ugotavljamo, da kar se odločanja gostov tiče, so se zadeve zopet postavile na stare tirnice. Veseli dejstvo, da so se predvsem v času velikonočnih praznikov dobesedno prebudili gostje z italijanskega trga, za katere vemo, da so zelo previdni, ko prihaja do kakršnihkoli sprememb," je povedal. Ravno povečan obisk gostov iz Italije zdravilišča navdaja z optimizmom, da bodo tudi v poletni sezoni lahko beležila zopet večji obisk s tega trga, je še dejal direktor skupnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol