J. B. | 19. 11. 2022, 09:00

Priljubljeni duhovnik Martin Golob opisal svoj božič iz otroških dni: "Morali smo tudi garati, bili malo sitni, na mizi pa vsakič ..."

Instagram

Najbolj znani in brez dvoma najbolj priljubljeni slovenski duhovnik je s svojimi oboževalci delil zanimive spomine iz otroštva.

Bližajo se praznični časi, priljubljeni slovenski duhovnik Martin Golob pa je v intervjuju za Obraze opisal, kakšni so bili božični prazniki v njegovih mlajših letih. Golob prihaja iz številčne družine, ima kar pet bratov, zato je bilo v družinski hiši vedno pestro in bučno. Božični prazniki so bili pri Golobovih nekaj, kar so jemali zelo resno, a niso bili povezani zgolj z veseljem in zabavo, marveč tudi s trdim delom.

Bili so tudi malce sitni

"Na božične praznike smo se pri nas doma kar konkretno pripravljali. Otroci smo hodili tudi k božični devetdnevnici in v cerkvi je vladalo zelo lepo vzdušje, med drugim smo opazovali tudi, kako so nastajale velike jaslice v cerkvi. Bilo je vznemerljivo. Dan pred božičen smo doma morali vse pospraviti, včasih smo bili na ta dan tudi malce sitni, verjetno zato, ker smo želeli, da bi bilo vse najlepše, da česa ne bi pozabili," je spomin nazaj na otroške dni zavrtel Golob.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martin Golob (@golobmartin)

Simpatični in priljubljeni župnik je nato pojasnil: "Dela ni bilo malo. Pred večerjo smo šli v hlev, takrat smo imeli namreč okoli 150 krav, ki jih je bilo treba nahraniti in pomolsti, po opravkih v hlevu pa smo se uredili in začeli hišni blagoslov hiše in kmetije s kadilom in blagoslovljeno vodo. Pri tem smo sodelovali vsi člani družine, spremljali so nas celo psi in mačke. Treba je bilo postaviti še jaslice, zakuriti veliko kmečko peč."

Spominja se klasičnega menija

Božična večerja je bila po Golobovih besedah vsako leto podobna, a roko na srce nekoliko nenavadna: "Spominjam se našega klasičnega menija: dunajski zrezek, ocvrti sir, francoska solata, mamina sladica, oče si je privoščil še kozarec kakovostnega vina. Računalnik in televizija sta bila na ta dan prepovedana. V ozadju je igrala le kakšna mirna glasba, pogovarjali smo se pozno v noč, no, do polnočnice."

Golob je priznal, da mu je bilo hudo, ko je prvič izpustil družinsko božično večerjo, in dodal, da je bil "vseskozi hvaležen za te dragocene spomine".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol