23. 5. 2022, 20:43

Primorci se trudijo zamenjati duhovnika. Kaj hudega jim je storil?

Profimedia/Župnija Dolina/fotomontaža

Domačini si želijo nekoga, "ki ne bo netil sovraštva med ljudmi, ki ne bo sejal razdora med vaščani, ki ne bo sprevračal resnice v laž". 

V Dolini na Primorskem vre. Imeli naj bi težave z lokalnim duhovnikom Klemnom Zalarjem, ki mu med drugim očitajo, da v njihovo skupnost vnaša razdor.

Da bi rešili težavo, so na tržaškega škofa naslovili pismo, v katerem ga prosijo, naj jim pošlje novega dušnega pastirja. 

Profimedia

Dolinčane motijo skrhani odnosi

Na tržaškega škofa Giampaola Crepaldija se je obrnilo pet društev in organizacij iz Doline, ki v pismu med drugim pravijo: "Dolinčani smo poštene in miroljubne narave in zelo navezani na našo vas. Zato smo zelo občutljivi za medsebojne družbene odnose, pri katerih cenimo odprtost, spoštljivost, človekoljubnost, solidarnost in zavzetost za sodelovanje in skupno dobro.” 

Župniku očitajo netenje sovraštva in sejanje razdora

Podpisniki pisma, društva Majenca Dolina, Slovensko kulturno društvo Valentin Vodnik, Mladinski krožek Dolina, Srenja Dolina in Zadruga Dolga Krona, tržaškega škofa rotijo, naj jim za duhovnika pošlje nekoga, "ki ne bo netil sovraštva med ljudmi, ki ne bo sejal razdora med vaščani, ki ne bo sprevračal resnice v laž, ki ne bo zapiral vrat tistim, ki iščejo dialog, ki ne bo zaklepal cerkvenih vrat, temveč jih odpiral".

Profimedia

Je tudi žalil, hujskal in grozil?

Župniku Klemnu Zalarju v nadaljevanju očitajo žaljenje, hujskanje in celo grožnje.  Po ocenah podpisnikov se je zaradi Zalarja vzdušje v vasi zadnje mesece močno poslabšalo, zato škofa naprošajo, naj jim pošlje nekoga, ki bo "blage volje in ljudskega čutenja", poročajo Primorske novice.

V Dolini se sicer soočajo tudi z drugimi težavami, zaradi preglasnega zvonenja so jim pred tedni zaplenili cerkvene zvonove, kar je še dodatno razburkalo medsebojne odnose prebivalcev.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec