Rok Kodba | 15. 8. 2022, 19:00

Kdo je Pomurec, ki navdušuje s prav posebnimi lesenimi umetninami? Zanje se je ogrel tudi znani raper

Bine Šedivy

S Primožem Vrbančičem - ljubiteljskim rezbarjem, ki zna iz kosov lesa priklicati duhove za srečo - o tem, kaj ga je navdušilo za prav poseben hobi, kakšen je pomen podob, ki jih izdeluje, pojasnil pa je tudi, zakaj je včasih treba pustiti dolgoletno službo, da bi lahko sledil svojim sanjam.

Primož Vrbančič je mlad Radgončan, ki je med epidemijo konec leta 2020 odkril strast v rezbarjenju. Iz različno velikih kosov lesa je začel izdelovati lesne duhove oziroma "woodspirite", kot jim pravi sam. Pokazal jih je prijateljem in znancem, fotografije je pod imenom VP Woodart objavil na družbenih omrežjih ter kmalu odkril, da za njegove izdelke obstaja tudi komercialni interes. Od tedaj si je želel, da bi se tej dejavnosti lahko popolnoma posvetil, da bi morda od rezbarske obrti tudi živel. 

Osebni arhiv

Pustil službo, da bi sledil novi poti

Zadnje desetletje je bil zaposlen v znani mikropivovarni Bevog. Ko se srečava, razkrije, da je bil dan pred najinim intervjujem njegov zadnji delovni dan. Odločil se je, da bo skušal hobi izpiliti in nadgraditi. Spremenil bi ga rad v tržno dejavnost. A je za to potreboval več prostega časa.

Svojo prejšnjo službo je imel rad, a "narava tega dela je takšna, da si popoldan vedno v službi, delaš pa tudi ob koncu tedna, zato časa za kakšno drugo dejavnost ne ostane veliko."

Osebni arhiv/fotomontaža

Ljubezen je zrasla iz dolgčasa med epidemijo

Tega, da je odkril svojo strast do rezbarjenja, je pravzaprav kriva epidemija. "Ko je leta 2020 udarila korona, smo imeli točilnico v pivovarni tri mesece zaprto. Takrat sem naenkrat imel preveč časa in bilo mi je strašno dolgčas. Zaradi omejitev gibanja in drugih epidemioloških ukrepov se nismo smeli družiti, nismo smeli iz stanovanj. Postajal sem že rahlo depresiven, zato sem iskal nekaj, s čimer bi se zaposlil," pojasni in pove, da rezbarjenje ni bilo njegova prva 'koronska' zaposlitev. 

Bine Šedivy

"Najprej sem začel veliko hoditi v naravo in kolesariti. Nato sem dobil idejo, da bi gojil čajote. Zatem sem začel šivati maske. V vmesnem času pa sem na YouTubu gledal videe različnih rezbarjev," se spominja. Posnetke je gledal kak mesec, preden si je tudi dejansko naročil rezbarsko orodje. "Ko sem začel rezbariti, sem bil nad tem tako navdušen, da ponoči sprva nisem mogel zaspati, saj sem nestrpno pričakoval jutro, da se bom spet lahko lotil obdelovanja lesa," mi zaupa. 

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Iz kosa lesa prikliče duha za srečo

Podobe, ki jih izdeluje, so največkrat obrazi starejših bradatih moških. "Tako pač videti lesni duhovi," se zasmeji in pojasni, da so v duhove, ki živijo v drevesih, v takšni ali drugačni obliki verjele različne kulture po svetu. "Po eni izmed legend so bili rezbarji v neobdelanem lesu sposobni uzreti podobo lesnega duha. Njegov obraz so izdolbli, da bi ga s tem osvobodili". Tudi sam zato pri rezbarjenju uporablja prostoročno tehniko, kar pomeni, da si ničesar ne zariše vnaprej.

Osebni arhiv

"Ljudje so verjeli, da lesni duhovi prinašajo srečo in so, če so se na primer podali na pot, prej potrkali po drevesu, da bi jih varovali. Še danes poznamo običaj, da trikrat potrkamo po lesu, če si želimo biti obvarovani pred kakšno nesrečo," pojasni Vrbančič.

V vsak izdelek vloži več ur dela

Prostor si je uredil v nekdanji delavnici pokojnega dedka, ki je bil kovač. V načrtu ima še številne izboljšave. "Delavnico želim povečati, saj imam trenutno premalo prostora. Ravno kupujem tračno žago, saj sem doslej vse delal s sekiro in z ročnimi žagami. Tako si bom v prihodnje nekoliko olajšal delo." Les, ki ga obdeluje, dobi na vseh koncih.

Od kosov iz domačega gozda do naplavljenega lesa, ki ga najde ob reki Muri.

Nosijo mu ga tudi prijatelji. Najraje obdeluje oreh, predvsem mu je všeč njegova rjava barva.

Poleg lesnih duhov izdeluje tudi lesene žlice, obeske, verižice, v zadnjem obdobju je izdelal tudi nekaj lobanj. Vsak izdelek je unikaten, pravi, saj je narejen ročno. Da ga konča, lahko traja tudi več ur. Koliko, je odvisno od velikosti skulpture in podrobnosti, ki jih mora vdolbsti.

"V enega od izdelkov, približno en meter visokega woodspirita moškega in ženske sem vložil več kot 150 ur dela. Izdeloval sem ga več mesecev," razkrije. 

Ko jih bo prodajal, bodo izdelki zato verjetno nekoliko dražji. "Obeske bom najbrž moral ponujati po 20-30 evrov, skulpture pa bodo najverjetneje imele ceno od 100 evrov navzgor." V izdelavi ima že spletno stran. Kmalu namerava registrirati dejavnost.

Osebni arhiv

Lesne duhove v videospotu uporabil raper Leopold I.

Interes za takšno ali drugačno uporabo njegovih izdelkov so sicer že pokazala tudi nekatera društva, pa tudi znani raper Leopold I. Vrbančič pojasni, kako je prišlo do sodelovanja: "Leopold I. me je vprašal, če bi svoje izdelke posodil za namen snemanja enega od njegovih videospotov. Na to sem seveda z veseljem pristal." Glasbeniku je enega svojih obeskov tudi podaril. "Zelo sem ponosen, ker se moji izdelki v njegovem videu za pesem Povej sedaj večkrat pojavijo. Eden od lesnih duhov je celo na predogledu videoposnetka", je navdušen. 

Poklicali so ga tudi iz društva za pomoč obalnim mačkam in drugim živalim Mačja preja. Za dražbo v dobrodelne namene jim je nato podaril enega svojih izdelkov. Da je imel možnost s svojim delom narediti nekaj dobrega za živali, ga zelo veseli.

Po zasluženem dopustu intenzivno delo

V prihodnosti ima v načrtu umetniški projekt, v katerem bi upodobil stare slovanske bogove, a najprej si namerava privoščiti dopust. Želi si tudi v tujino, kjer bi se morda udeležil kakšnih izobraževanj, pridobil nova znanja. S svojimi izdelki bi se rad začel udeleževati tudi festivalov, kakršen je na primer Sajeta Art&Music Festival v Tolminu, "pa tudi sejmov, kot je Kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni. Tudi tam ponujajo izdelke iz lesa."

Osebni arhiv

Na vsem skupaj bo začel intenzivno delati po dopustu. Ob tem še enkrat izrazi upanje, da mu bo uspelo svoj hobi uspešno preleviti v zaposlitev za polni delovni čas. "Treba je slediti svojim sanjam," optimistično zaključi. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol