N. V. | 21. 6. 2023, 15:01

Priporočilo NIJZ po tragediji razburilo Slovence: sta telefon in torbica res pomembnejša od otroka?!

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Odgovarjajo tudi vsem tistim, ki mislijo, da se jim to ne more zgoditi: "Preveč je misli, preveč obveznosti, in lahko se zgodi, da pozabimo na otroka."

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pred leti na svoji spletni strani objavil priporočila za vse, ki se v vročih poletnih dneh v avtomobilih prevažajo z majhnimi otroki, starejšimi, bolnimi, invalidi, hišnimi ljubljenčki in vsemi drugimi, ki niso povsem samostojni in si ne zmorejo sami pomagati v primeru, da pride do smrtno nevarne situacije. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje so naslednja:

  • položimo na sedež poleg otroka predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (na primer torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ...) in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim;
  • na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo;
  • pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem – otroci so lahko tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.

Poleg tega so dodali, da malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila. Zmotno je tudi prepričanje, da pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča. Tudi pri temperaturah okoli 21 stopinj in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota ogroža življenje. 

Priporočila razburila Slovence

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje so na družbenih omrežjih sprožila burne odzive javnosti: "Nizko smo padli. Telefone puščamo zraven otrok, da ne pozabimo otrok. Ker telefona ne bomo."

"Se spreminjamo v Združene države Amerike in bomo na arašidih imeli opozorilo, da vsebuje arašide? Upam, da ne in je to le neposrečeno plačano oglasno sporočilo," besede nekega drugega uporabnika povzema portal Mariborinfo.

"To se meni ne more zgoditi"

Večina ljudi je v komentarjih izrazila prepričanje, da se njim to ne more zgoditi. Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je za Radiotelevizijo Slovenija pojasnila: "Stres je velik dejavnik, otrok lahko zaspi v avtu in je tako tiho, da pozabimo nanj. Preveč je misli, preveč obveznosti, in lahko se zgodi, da pozabimo."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol