9. 3. 2024, 21:03 | Vir: STA

Golob sporočil, ali res odhaja za evropskega komisarja (VIDEO)

Instagram/Robert Golob

Kot je dejal uvodoma, ga zadnje dni vsi sprašujejo o tem. In njegov odgovor?

Ker ima predsednik vlade Robert Golob dovolj ugibanj in namigovanj o tem, da si želi oditi v Bruselj, in sicer za evropskega komisarja, se je oglasil kar sam. V video sporočilu na Instagramu je dejal, da dobiva številna vprašanja tako od novinarjev kot od svojih sledilcev, zato je posnel spodnji odgovor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Potem ko so se v javnosti pojavile informacije, da si predsednik vlade želi v Bruselj, so to najprej zanikali v njegovem kabinetu. Poudarili so, da premier "odločno zavrača namigovanja o razmišljanju ali celo dogovarjanju za položaj komisarja v prihodnji sestavi Evropske komisije". "Prav tako ne načrtuje nastopa na evropskih volitvah.

"Trdno je odločen, da mandat, ki so mu ga zaupali volivke in volivci, uspešno pripelje do konca," so dodali.

Pretresanje kandidatov

Od parlamentarnih strank je kandidatno listo doslej potrdila in predstavila le SDS. Kandidati stranke se bodo na evropske volitve podali na čelu s sedanjo evroposlanko Romano Tomc. Preostale parlamentarne stranke medtem pospešeno sestavljajo kandidatne liste.

Borut Živulović/Bobo

Večino kandidatov so že predstavili v NSi, ki bo tokrat v ogenj poslala svoje najvidnejše predstavnike. Listo bodo po napovedih potrdili do konca meseca, na njej pa je pričakovati tako sedanjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak kot tudi predsednika stranke Mateja Tonina, ki se mu utegne nasmehniti tudi prvo mesto na listi.

Iz Svobode v boj devet kandidatov

Koalicijski Gibanje Svoboda in SD medtem še bolj kot izbira kandidatov in priprava programa zaposluje znotrajstrankarsko dogajanje. Največjo vladno stranko Svoboda so v preteklih dneh zaznamovale kadrovske menjave tako v stranki kot v najožjem delovnem krogu premierja Roberta Goloba. Stranka je sicer zaključila evidentiranje kandidatov, iz nabora okoli 30 kandidatov jih zdaj čaka izbira devetih, ki jih bodo poslali v volilno tekmo. Po številnih ugibanjih je zdaj že jasno, da med njimi ne bo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, je pa pričakovati aktualna evropska poslanca Ireno Jovevo in Klemna Grošlja.

Urške Klakočar Zupančič ni  na seznamu.

Urške Klakočar Zupančič ni na seznamu.

Žiga Živulovič jr./Bobo

SD, ki se po aferi ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski aprila podaja na izredni volilni kongres, pa najprej čaka izbira nadaljnjega vodstva stranke. Kandidatno listo bodo tako po načrtih predstavili aprila, na njej je pričakovati tudi oba sedanja evroposlanca Milana Brgleza in Matjaža Nemca. Slednjega se najglasneje omenja tudi kot možnega nosilca liste.

Volilna kampanja od 9. junija

V Levici so sicer evidentiranje kandidatov že zaključili, v minulem tednu pa tudi opravili pogovore z njimi. Potrjevanje kandidatne liste je pričakovati v naslednjih tednih. Takrat bodo po pričakovanjih to storili tudi v neparlamentarnih strankah, ki si želijo z vsaj enim osvojenim poslanskim mandatom stopiti na parket Evropske unije. Svojo listo so sicer za zdaj predstavili le Pirati, ki jih bo na volitve popeljala Urška Orehek.

Od ponedeljka, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila pred volitvami poslancev v Evropski parlament, bo že mogoče vlagati kandidatne liste in oddati podpise podpore. Kandidature bo mogoče vložiti do 10. maja. Mesec dni pred volitvami, ki bodo v Sloveniji 9. junija, pa bo uradno stekla tudi volilna kampanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol