R.S. | 18. 8. 2022, 19:10 | Vir: STA

Priprave na omejevanje okužb v jesensko-zimski sezoni: bodo uvedli obvezno cepljenje?

Bobo

Predlagane usmeritve temeljijo na petih možnih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. 

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času.

Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.

Predlagane usmeritve ob tem temeljijo na petih možnih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. Slednje je po besedah Fafangla sicer "ekstremno neverjeten scenarij".

Profimedia

Ob tem predlagajo dvofazni sistem prilagajanja priporočil. Prva faza predstavlja odziv na prve tri scenarije, druga faza pa odziv na četrti scenarij.

Kaj se bo zgodilo v najslabšem primeru? 

Prva faza, ki je predvidena za jesen in zimo, je zaradi poletnega vala okužb z različico omikron v Sloveniji delno že začela veljati 22. julija. Kriterij za prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno terapijo, namenjenih covidnim bolnikom.

V primeru najslabše možnosti, torej petega scenarija ali stanja nove epidemije, pa posvetovalna skupina predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času skliče sestanek predstavnikov stroke in vlade glede presoje o nadaljnjem ukrepanju.

Profimedia

Obveznega cepljenja proti covidu-19 ne bo v nobeni od faz, so zagotovili pristojni. V obeh opisanih fazah je cepljenje proti covidu-19 še posebej priporočljivo za starejše od 60 let, oskrbovance domov za starejše in posebej ranljive kronične bolnike. Vsem omenjenim priporočajo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, priporočeno pa je tudi cepljenje proti gripi.

V primeru velikega zanimanja za cepljenje, ko bi interes presegel zmogljivosti cepilnih centrov, v posvetovalni skupini predlagajo aktivacijo sistema množičnega cepljenja.

Strokovna skupina v nobeni fazi ne predlaga uvedbe obveznih mask v vzgoji in izobraževanju. Zaščitne maske so v prvi fazi priporočene v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu. Posebej so priporočene za osebe s tveganjem za težji potek covida-19. V tej fazi so maske nujne v zdravstvenih domovih, lekarnah in v domovih za starejše.

V drugi fazi bi tudi v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu maske postale nujne. Posvetovalna skupina v obeh fazah priporoča, da tako kot doslej, izolacija okuženih s koronavirusom traja 10 dni, ob negativnem testu pa jo je mogoče prekiniti že sedmi dan.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec