R. K. | 14. 11. 2022, 15:42

Ali veste, pod kakšnimi pogoji je mogoče odstaviti slovenskega predsednika?

Žiga Živulović jr./Bobo

Pristojnosti drugih predsednikov v evropskem prostoru se lahko v primerjavi s Slovenijo precej razlikujejo. Že poznate najpomembnejše razlike?

Predsednika ali predsednico republike v Sloveniji izvolimo za obdobje pet let, posameznik pa na to mesto ne more biti izvoljen več kot dvakrat zaporedoma. Njegove pristojnosti so večinoma protokolarne, mediativne ali predlagalne. Med drugim skliče prvo sejo državnega zbora, predlaga kandidata za predsednika vlade, pa tudi sodnike ustavnega sodišča ter člane sodnega sveta.

Čeprav je večina predsednikovih pristojnosti enaka kot v drugih evropskih državah, pa obstajajo tudi takšne, ki veljajo za posebnosti v evropskem prostoru.

Po besedah dr. Igorja Kaučiča je moč slovenskega predsednika v primerjavi z drugimi nekoliko okrnjena, saj nima pristojnosti glede suspenzivnega veta, niti glede oblikovanja vlade ali razpusta parlamenta. "Tu je njegov položaj pri nas sila šibak." Hkrati pa ima slovenski predsednik tudi nekatere netipične posebnosti, ki jih drugje ne poznajo, je povedal za RTV

Zlatko Midžić/STA

Je predsednika mogoče razrešiti?

Kot je dejal, so predsednika republike mimo ustave določili kot predlagatelja funkcionarjev, ki jih voli in imenuje državni zbor. S tem so predsedniku dali tudi politično vsebino, ki naj mu ne bi pripadala. V drugih državah namreč predsedniki imenujejo te funkcionarje na predlog drugih in ne obratno.

Slovenskega predsednika ni mogoče razrešiti, niti odstaviti. "Tudi ne z negativnim glasovanjem, to je referendumom, kot to pozna recimo Republika Avstrija."

Lahko pa ga v primeru kršitve ustave ali druge hujše kršitve zakona na predlog državnega zbora razreši ustavno sodišče, je Kaučič pojasnil za RTV

Kot so spomnili pri omenjenem mediju, je bila v preteklosti pri nas ustavna obtožba enkrat že sprožena, in sicer proti predsedniku Danilu Türku. A obtožbe takrat državni zbor ni potrdil, zato ustavno sodišče takrat o zadevi ni niti odločalo

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije