Rebeka Sivka | 28. 2. 2023, 20:00

Prostovoljci so junaki sodobnega časa: njihova dobra dejanja ne ostanejo neopažena

Aleksandra Saša Prelesnik

Čeprav večina ljudi meni, da je čas denar, prostovoljec Nace Breitenberger dokazuje, da se izkušenj in pomoči sočloveku ne da kupiti. Že več desetletij pomaga tujcem pri učenju slovenščine, mladim planincem pri aktivnostih in mladostnikom v stiski. Čeprav za delo ni finančno nagrajen, pravi, da ga bogatijo ljudje ter njihove zgodbe. 

Nacetu Breitenbergerju kljub pokoju nikoli ni dolgčas. Seznam obveznosti, ki jih opravlja, je dolg in zanimiv. Vsem stvarem na seznamu je skupna ena stvar - želja po predaji svojega znanja. Od leta 1967 kot prostovoljec dela pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, kjer je tudi svetovalec za Tom telefon. Ob tem prostovoljno uči tujce slovenščino in kot zagnan planinec ponuja mentorstvo mladim planincem.

Prihaja z učiteljišča - šole, ki ga je naučila pomembnih lekcij. "Učili so nas, da se delo učitelja nikoli ne konča v šoli. Mnogo let sem preživel kot prostovoljec in ni mi žal. Prostovoljci smo morda drugačni bogataši kot kakšni multimilijonarji," je povedal za Metropolitan.si. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Breitenberger je eden izmed približno 100 prostovoljcev pri Tom telefonu, ki je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Na leto sprejmejo okoli 20.000 klicev. "Pogovori so lahko silno zanimivi. Včasih te spravijo v dobro voljo, lahko ti polepšajo dan, je pa tudi veliko zahtevnih, težkih primerov, kjer so vsebine o nasilju vseh vrst, te so ponavadi o samomorilnosti, samopoškodovanju ..."

Tudi fantje potrebujejo pogovor

Anonimni klicatelji stopijo v stik z njimi prek telefona, e-pošte ali spletne klepetalnice. Tudi svetovalci ostanejo anonimni, saj se ne predstavijo s svojim imenom. Čeprav so skozi celotno zgodovino Tom telefona prevladovali klici deklic, pa se je v zadnjih petih letih to spremenilo - svoje težave ali srečne trenutke čedalje pogosteje delijo tudi fantje. Njihove težave so raznolike, od ljubezenskih prigod, zapletov v šoli, družinskih prepirov do zlorab in samomorilnih misli. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Svetovanje je zelo odgovorno delo, zato se z bodočimi svetovalci najprej pogovorijo, nato sledi izobraževanje, ki ga vodijo strokovnjaki. Prostovoljce sprva pri delu spremlja mentor. Nato sčasoma postanejo samostojni ... A učenje se nikoli zares ne konča. "To je takšno delo, za katerega se izobražujemo, ampak se ga ne da kar tako naučiti. To prinese dolgoletna praksa, a tudi takrat se še učimo."

Odgovor najde klicatelj sam

Za opravljanje tovrstnega dela mora imeti svetovalec empatijo. Klicatelja mora pozorno poslušati in mu dati občutek, da je slišan. Postavljati mu mora številna vprašanja in ga mora počasi voditi k temu, da rešitve najde sam. Ne daje odgovorov, temveč spodbuja posameznika, da sam pride do rešitve - deluje v smeri njihovega slogana Naš odgovor je pogovor. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Nekateri klici so lahkotni, drugi težji. Breitenberger prizna, da se še po desetletjih dela sprašuje, ali je pomagal dovolj. "Tudi svetovalci smo samo ljudje. Pogosto se vprašaš, ali si postavil dovolj vprašanj ali si dovolj spoznal njihovo težavo. To ne gre stran z izkušnjami. Človeški odnosi niso nikoli popolnoma jasni." Včasih svetovalci o temi premišljujejo tudi po koncu pogovora. Če je prostovoljec kdaj v dvomih glede svojega dela, se lahko vedno posvetuje s supervizorjem. Z njim se pogovarjata o morebitnih dvomih in rešitvah. 

"So takšni klici, ko na njih težko pozneje pozabiš. Najtežji so klici, ko gre za samomorilnost. Marsikomu želiš še kaj pomagati, a on lahko kadarkoli odloži telefon. Potem ne vem, ali mi ga je uspelo prepričati. Se je pa treba potruditi, da teh vprašanj po koncu dela ne neseš domov." 

Klici so zahtevnejši decembra in proti koncu šolskega leta, saj so nekateri starši prezahtevni do otrok in predvsem takrat so mladi v stiski. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Tom telefon bo letos praznoval 33. obletnico obstoja. V več kot treh desetletjih so prostovoljci svetovali nešteto posameznikom, ki so potrebovali pomoč ali zgolj nekoga, ki bi jih poslušal ob lepih ali težkih trenutkih v življenju. "Sam rasteš in pridobiš marsikaj. Tega se ne da kupiti, ne plačati in nikoli doštudirati," je dejal Breitenberger, ki mu prostovoljstvo predstavlja način življenja. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol