R. K. | 8. 7. 2023, 12:26

Vandali uničili ure in ure prostovoljnega dela slovenskih gasilcev (razočaranje članov društva je veliko)

Facebook/Gasilci Dvorjane/fotomontaža

V 100 letih delovanja njihove organizacije česa podobnega še niso zabeležili, je povedal predsednik društva.

Gasilce prostovoljnega društva Dvorjane je v četrtek neprijetno presenetilo objestno dejanje, v katerem so vandali uničili sveže ulito betonsko ploščo pred gasilskim domom, v katero so gasilci vložili več ur prostovoljnega dela. Svoje razočaranje so delili tudi v objavi na Facebooku, kjer priložili fotografijo uničene plošče in pojasnili, da se je akcija članov "tako žalostno končala."

Odtise so pustili otroci

"Lepa zahvala sokrajanom, mimogrede posneti ste na kameri, da ste takole uničili večurno prostovoljno delo," so v kratkem zapisu dejali dvorjanski gasilci. Ploščo naj bi uničilo nekaj otrok in maldostnikov, ki so se sprehodili po še ne posušenem betonu, zaradi česar so na njem ostale sledi. Več ur neplačanega dela pa je tako splavalo po vodi.

"Naši gasilci so urejali predprostor pred skladiščem orodja. Beton še ni bil suh, okoliška mladina pa je postala preveč pogumna. Tekali so po betonu in na njem pustili stopinje. Beton se je z odtisi nato povsem zasušil in delo je bilo uničeno," je za N1 pojasnil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Dvorjane David Kumer.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulović jr./Bobo

Organom pregona jih niso prijavili

Dodal je, da so z objavo ljudi želeli opomniti, da je bilo v njihovo delo vloženih veliko ur truda. V 100 letih, odkar društvo deluje pa namerne povzročitve škode še niso zabeležili, je pojasnili in dodal, da po dogodku so se obrnili na starše otrok, ki so stopinje pustili, dejanja pa kljub nastali škodi ne bodo prijavili policiji. 

Sanacije škode so se v društvu lotili že takoj po dogodku, a bo projekt po besedah Kumra zdaj daleč od prvotne zamisli, vse skupaj pa je med gasilci pustilo grenak priokus. "Dogodek je sprožil čustvene reakcije pri članih, ki vedo, kaj pomeni delati zastonj, za kraj in ne zase," je za N1 še povedal predsednik dvorjanskega gasilskega društva.