4. 12. 2023, 20:20 | Vir: STA

Protest proti sečnji 179 dreves: "Javni prostor v Ljubljani je vse manj javen in vse bolj razprodan bogatim"

Posnetek zasloona/Fb profil Levica Ljubljana

V Levici nasprotujejo sečnji dreves ob Barjanski cesti v Ljubljani.

Člani ljubljanskega lokalnega odbora Levice so danes z akcijo protestirali zoper načrt Mestne občine Ljubljana, da se vzdolž Barjanske ceste od križišča z Ziherlovo cesto do priključka na obvoznico oz. postajališča P&R poseka 179 dreves. Na drevesa, ki naj bi jih posekali, so privezali obvestila, s katerimi želijo aktivirati lokalno prebivalstvo.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Levici, je sečnja dreves ob Barjanski cesti načrtovana z namenom širitve ceste in "pod pretvezo, da bo le tako omogočena ureditev pločnikov in kolesarskih poti na obeh straneh Barjanske ceste, ter da bo dodatni vozni pas za avtobuse zmanjšal avtomobilsko gnečo".

"Slednje sicer načeloma drži, vendar to ne spodbuja avtomobilistov k spreminjanju navad, ampak zgolj omogoča še večje število dnevnih voženj v Ljubljano, da se avtomobilisti s svojimi vozili pripeljejo prav v središče mesta in onesnažujejo zrak za vse. Naloga lokalne oblasti je, da omogoča finančno in geografsko dostopen, fleksibilen in okolju prijazen javni prevoz, ki zmanjšuje število osebnih avtomobilov v mestu," so poudarili.

Spodbuda k aktivnemu sodelovanju

Obregnili so se tudi ob načrt, da se ob Barjanski cesti in Cesti dveh cesarjev načrtuje gradnja še enega trgovskega centra. To bo po njihovi oceni povzročilo večje število težkih tovornih vozil, ki bodo dodatno obremenila mesto.

Kot so podčrtali v Levici, nasprotujejo samovoljnim odločitvam ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter svetnikov njegove liste in liste Gibanja Svoboda "o nepotrebnih sečnjah zdravih dreves v mestu, o prodaji zemljišč za širjenje trgovskih con ali gradnjo luksuznih, nikomur dosegljivih stanovanj, ter načrtovanju gradenj brez zagotavljanja skupnostnih prostorov, namenjenih druženju ali kulturnim aktivnostim prebivalcev".

"Tudi javni prostor v Ljubljani je vse manj javen in vse bolj razprodan bogatim družbam in posameznikom, ki na njem izvajajo izključno pridobitniške dejavnosti," so ostri.

V Levici sicer upajo, da bodo z danes nameščenimi obvestili na drevesih ob Barjanski cesti lokalne prebivalce spodbudili k aktivnemu sodelovanju pri odločanju o upravljanju svojega okolja. "Prepogosto se odločitve, ki neposredno vplivajo na njihovo vsakodnevno življenje in kakovost bivanja, sprejemajo brez njihove vednosti in sodelovanja, informacije pa do njih pridejo, ko je že prepozno za spremembe," so poudarili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol