K. Ž. | 8. 3. 2024, 17:53

Ob dnevu žena ljubljanske ulice zavzeli protestniki: "Če naše delo ni vredno, protestiramo" (FOTO)

Uredništvo

V središču Ljubljane trenutno poteka feministični protestni shod.

8. marca obeležujemo mednarodni praznik žensk, kjer se praznuje ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1907, saj so se na ta dan začeli protesti v današnjem Sankt Peterburgu (nekdanji Petrograd), ki so nato vodili v komunistično oktobrsko revolucijo.

Tako kot lansko leto, tudi letos v Ljubljani poteka feministični protestni shod. Organizator protesta je organizacija delovnega odbora za feminizem Društva Iskra, letošnji slogan protesta pa je: "Če naše delo ni nič vredno, protestiramo".

Uredništvo

Na protestu so se protestniki združili skupaj v boju vseh žensk za socialne, ekonomske in politične pravice. "To je dan, ko povzdignemo glas, izrazimo svoje nestrinjanje in se borimo proti kapitalizmu in patriarhatu. Je dan, ko stopimo na ulice in kričimo: 'Dovolj je'," je zapisalo društvo na Facebook profilu dogodka.

Uredništvo

"Ob letošnjem 8. marcu razmišljamo o boju in trpljenju žensk v koloniziranih deželah, izkazujemo sovraštvo do njihovih izkoriščevalcev ter se navdihujemo ob njihovih dosežkih. Vprašanje svobode zadeva nas vse. Ali so svobodne vse ženske, ali pa nobena!"

"Delo žensk ni manjvredno, delo žensk je pomembno! Delo žensk je manj cenjeno le zaradi spola. Dovolj nam je dvojnega izkoriščanja! Zahtevamo priznanje reproduktivnega dela žensk in zahtevamo dostojno plačilo zanj. Predvsem pa pozivamo k socialni državi, ki bo to delo prenesla iz bremen posameznic v roke skupnosti. Dovolj je vseh oblik izkoriščanja in zatiranja! Dovolj prekarnosti in revščine! Dovolj diskriminacije, nasilja in vojn!"

Uredništvo

Protestni shod se je začel na Dunajski cesti 10 pri pisarni Društva Parade ponosa. Protestniki pa nadaljujejo pot skozi središče prestolnice do Kongresnega trga.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam sicer zatrdili, da je shod prijavljen, prav tako poteka brez kakršnihkoli posebnosti oziroma incidentov.