N. V. | 14. 4. 2023, 12:02 | Vir: STA

Prva dama po ameriškem vzoru: Tina Gaber kaže ambicije, da bi prek moči partnerja vplivala na politične procese

Borut Živulovič/Bobo/Facebook/Društvo za zaščito konj/fotomontaža

To želi storiti na področju zaščite živali. Obiskala je Društvo za zaščito konj.

V Sloveniji dobivamo prvo damo po ameriškem vzoru. Ne le da so v kabinetu predsednika za N1 pred kratkim pojasnili, da Gabrovo trenutno nazivajo "partnerica premierja", nova partnerica premierja Tina Gaber kaže velike ambicije, da bi prek politične moči partnerja vplivala na politične procese – predvsem s področja zaščite živali in zdrave prehrane.

Slovenska prva dama

Glavna funkcija ameriške prve dame je, da je gostiteljica. V začetku meseca je partnerica premierja prvič gostila soproge tujih predstavnikov, smo poročali.

Zdaj pa je obiskala Društvo za zaščito konj, kjer je govorila s člani, skupaj pa so predelali problematiko rejnih živali. V društvu pravijo, da so jo z veseljem sprejeli, saj je prisluhnila njihovim težavam, s katerimi se spopadajo. Govorili so o tem, "kaj je nujno treba urediti na tem področju – v čim krajšem času", so na Facebooku zapisali iz društva.

Znano je, da je Gabrova velika ljubiteljica živali in tudi zagovornica njihovih pravic. Zadnje mesece se na tem področju tudi aktivno politično udejstvuje. Marca se je srečala z državno sekretarko za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud Maksimiljano Polak. Tudi z njo je govorila o slovenskih zavetiščih.

Mnoge prve dame so s svojim delom dokazale, da so lahko koristne in pomembne pri komunikaciji z različnimi javnostmi za njihov napredek, razvoj, vzgojo in znanje. Vendarle je delovanje prve dame neizogibno prepleteno s politiko, saj celo živi z njo. Tako ima možnost soodločanja o pomembnih političnih vprašanjih. Položaj prve dame za zdaj Gabrova izdrablja za opozarjanje na bolečo težavo v družbi: problematiko rejnih živali.

Žiga Živulovič jr./Bobo/Aleš Kocbek/fotomontaža

Prihaja zakon o zaščiti živali

Na področju zaščite živali zdajšnja vlada sicer aktivno dela. Vladni poslanci s prvopodpisano Meiro Hot so 13. aprila vložili novelo zakona o zaščiti živali, ki med drugim predvideva prehodne hleve za odvzete živali, specializirano inšpekcijo in vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Predlog novele zakona prinaša tudi podelitev statusa delovnih živali terapevtskim psom, uveljavitev obveznega označevanja mačk, zakonsko osnovo za vzpostavitev mobilnih klavnic, popolno prepoved privezovanja psov, prepoved uporabe vseh živali za nastopanje in prikazovanje v cirkusu ter opredelitev mučenja živali kot hude malomarnosti.

Z novelo bi predlagatelji prav tako društvom, ki so na podlagi omenjenega zakona pridobila naziv delovanja v javnem interesu na področju zaščite živali, omogočili aktivno sodelovanje pri svetovanju skrbnikom živali in sodelovanje z nadzornimi organi v primeru ugotovljenih nepravilnosti, tako da se imenuje pooblaščene svetovalce za zaščito živali.

Predlagatelji zakona želijo s predlaganimi spremembami okrepiti odgovorno lastništvo živali kot čutečih bitij, zmanjšati število zapuščenih in trpinčenih živali ter poglobiti zavedanje med prebivalci o najnaprednejših civilizacijskih vrednotah ravnanja z živalmi, so zapisali v predlogu novele.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord