A. B. | 16. 8. 2022, 11:58 | Vir: STA

Dijak z velikim uspehom: prvič v zgodovini je Sloveniji priboril ZLATO odličje

Facebook/Zveza za tehnično kulturo Slovenije - ZOTKS

Kar pet ur na dan so člani slovenske zasedbe tekmovali na olimpijadi. Eden izmed njih je presegel vsa pričakovanja!

Slovenski dijak Benjamin Bajd je na mednarodni računalniški olimpijadi (IOI) v Indoneziji v konkurenci 349 dijakov iz 88 držav osvojil zlato odličje, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Olimpijada je potekala med 7. in 15. avgustom.

Odkar Slovenija sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi, je to prvo zlato odličje za našo državo.

Kot so nam pojasnili na ZOTKS prvih 50 udeležencev, ki v skupnem seštevku obeležijo najboljše rezultate, prejme zlato odličje. 

Ni bil edini Slovenec na olimpijadi

Pod okriljem ZOTKS so barve Slovenije v Džogdžakarti zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj), Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Ekipo je spremljal vodja in mentor Marko Poženel.

V enem tednu olimpijade so mladi programerji z vsega sveta imeli dva tekmovalna dneva, ko so programirali po pet ur.

Na koncu sta največ znanja pokazala kitajska programerja, ki sta si delila prvo mesto. Bajd je v skupni razvrstitvi dosegel 28. mesto.

Za mladega računalničarja to ni bila prva stopnička 

Bajd je tako v Indoneziji dopolnil svojo zbirko odličij. Že na svoji prvi olimpijadi leta 2019 v Bakuju je osvojil bron. Leta 2020 je prav tako osvojil bron, leta 2021 je že posegel po srebru, svoje znanje v programiranju pa je letos okronal še z zlatom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord