13. 12. 2022, 11:47 | Vir: STA

Prvi mož države v odhajanju Borut Pahor v predsedniški palači pozdravil Janšo, Bavčarja, Kacina, Peterleta in Ruplja (preverite, zakaj)

Profimedia/Borut Živulović/Bobo/fotomontaža

V predsedniški palači so se v torek mudili nekateri najvidnejši obrazi slovenske politike. 

Predsednik republike Borut Pahor je v torek šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993, so sporočili iz urada predsednika.

Junija 1993 so vidni osamosvojitelji - Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel - v pismu takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu sporočili, da vračajo prejeta odlikovanja zlati častni znak svobode RS. Slednje so naredili iz protesta zaradi, kot so zapisali takrat, poskusov razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije. Znak in listino so nato tudi fizično vrnili.

Zadovoljni, ker je Pahor sprejel predlog

Zdaj je predsednik republike Pahor, kot so zapisali v njegovem uradu, v luči obeleževanj 30. obletnice ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije po dialogu z omenjenimi prejemniki zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993.

Ob tem v Pahorjevem uradu navajajo izjavo odlikovancev: "Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom RS izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik republike Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi."

Na slovesnosti so odlikovanja sprejeli Bavčar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin Janez Bučar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.