J. Z. | 23. 10. 2022, 21:32

Rezultati predsedniških volitev: v drugem krogu se bosta pomerila Logar in Pirc Musarjeva

Borut Živulovič/Bobo

Prvi krog volitev se je iztekel po napovedih analitikov. Večje presenečenje se je zgodilo med kandidati, ki so se uvrstili na zadnja mesta.

Po vsej Sloveniji so se natanko ob 19. uri zaprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se je lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med sedmimi kandidati izbiralo novega predsednika republike. Njihove glasove člani volilnih komisij še preštevajo, znani pa so delni neuradni rezultati volitev.

Po 97,84 odstotka preštetih glasov sta se v drugi krog uvrstila Anže Logar (33,96 odstotka) in Nataša Pirc Musar (26,87 odstotka). Sledijo Milan Brglez (15,41 odstotka), Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka), kažejo podatki Državne volilne komisije. Državna volilna komisija rezultate sproti objavlja na spletni strani državne volilne komisije, a se prav veliko ne spreminjajo več. 

Uredništvo

V večini občin je po delnih neuradnih rezultatih zmagal Logar, Pirc Musarjeva pa je slavila predvsem v urbanih središčih, Zgornjesavski dolini, na Obali, v Mariboru in severnem delu Prekmurja.

Zanimiv rezultat je tudi v Kočevju, ki izstopa po razdelitvi glasov, saj je to edina občina, kjer je občutno zmagal Prebilič. 

DVK/posnetek zaslona

Koliko ljudi je odšlo na volitve?

Do 19. ure je po začasnih podatkih glasovalo 50,28 odstotka vseh volilnih udeležencev. Daleč najvišja udeležba je bila v volilni enoti Pesnica, kjer je bila, kot kažejo začasni volilni podatki, 90,43-odstotna.

Luka Dakskobler/Bobo

V ponedeljek bodo rezultatom prišteli še izide glasovanja po pošti iz Slovenije, 2. novembra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A teh bo premalo, da bi lahko spremenile vrstni red na vrhu.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja in takrat bo dokončno potrjeno, da bo za izvolitev naslednika Boruta Pahorja potreben še drugi krog volitev, saj očitno nihče izmed kandidatov ne bo dobil vsaj 50-odstotne podpore. V tem primeru se bosta v njem pomerila Pirc Musarjeva in Logar. Morebitni drugi krog glasovanja je predviden za 13. november

Ne glede na to, kdo bo zmagal, pa bo naslednik Boruta Pahorja mandat nastopil 23. decembra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol