K. Ž. | 5. 3. 2024, 12:54

Koprski kriminalisti razbili gospodarsko goljufijo: namesto da bi družba poplačala dolgove, so si 50.000 evrov spravili v žep

Profimedia

Ko je bila gospodarska družba razglašena za insolventno, je odgovorna oseba izpraznila transakcijski račun družbe za več kot 50.000 evrov.

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Koper je uspešno razkrinkal gospodarsko tatvino. Kot so sporočili, je stečajna upraviteljica gospodarske družbe z obalnega območja prijavila sum storitve kaznivega dejanja, storjenega na škodo upnikov navedene družbe. Sledila je kriminalistična preiskava, v kateri so ugotovili, da je odgovorna oseba gospodarske družbe storila več kaznivih dejanj.

V letu 2018, ko je družba postala insolventna, je odgovorna oseba prenesla več kot 50.000 evrov denarnih sredstev iz družbinega transakcijskega računa na račune povezanih fizičnih ali pravnih oseb ali jih dvignila v gotovini, namesto da bi z njimi poplačala upnike po načelu enakega obravnavanja.

Med drugim so ugotovili tudi, da je ista odgovorna oseba ponarejala oziroma uničila poslovne listine, saj je AJPES oddala letni poročili za leti 2019 in 2022, ki sta vsebovali lažne podatke v bilanci stanja in izkazu poslovnega izida te gospodarske družbe.

Za kaznivo dejanje Oškodovanje upnikov po 3. v zvezi z 2. odstavkom 227. člena Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora od enega do osmih let. Za kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 1. odstavku 235. člena Kazenskega zakonika pa je predpisana kazen zapora do dveh let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol