6. 2. 2024, 15:49 | Vir: STA

Pustni recepti in naša denarnica: so se sestavine za krofe letos podražile ali pocenile?

Srdjan Živulovič/Bobo

Podatki, ki jih je v zvezi z dnevom norcev zbral statistični urad, so zelo zgovorni.

Za pust so značilni maske, kostumi in šeme. V prvih desetih mesecih prejšnjega leta smo uvozili za več kot sedem milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih podobnih izdelkov; največ, 20 odstotkov skupne vrednosti uvoza, iz Kitajske, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Profimedia

Sestavine za krofe letos cenejše

Najbolj znane pustne sladice so krofi, flancati in miške. Če se boste cvrtja lotili doma, bo priprava cenejša, kot je bila pred enim letom.

Moka se je skupno z drugimi izdelki iz žit decembra 2023 v primerjavi z istim mesecem leto prej pocenila za 5,6 odstotka, sladkor za 6,1 odstotka, sveže polnomastno mleko za 3,9 odstotka, jedilno olje (razen oljčnega) pa za 25 odstotkov. Podražila so se le jajca, in sicer za 7,2 odstotka.

Miloš Vujinovič/Bobo

Priimki, ki spominjajo na pust

Na pust nas spomni tudi nekaj priimkov, ki jih najdemo med prebivalci Slovenije. Na začetku leta 2023 je bilo v državi 348 prebivalcev s priimkom Pust, 34 s priimkom Krof in devet s priimkom Šema.

Med prebivalci Slovenije je bilo lani tudi 317 Kurentov. Zanimivo, največ s tem priimkom jih je prebivalo v osrednjeslovenski statistični regiji, v podravski, "deželi kurentov", pa le 13, še kažejo podatki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol