A. B. | 17. 2. 2023, 07:00

Pust polnih ust in praznih denarnic: če boste vozili zamaskirani, vas lahko doleti kazen (poglejte, kolikšna)

Profimedia

Pred nami je vikend poln pustnih norčij, na katere nekateri komaj čakajo. Čeprav se je namaskirati najlažje kar doma, z vsako masko ne smete sesti za volan.

Na slovenskem podeželju so se po navedbah etnologov skozi stoletja izoblikovali različni šemski liki, med njimi kurenti oz. koranti na Ptujskem in Dravskem polju, Halozah in Slovenskih goricah, laufarji v Cerknem, škoromati v Brkinih, mačkare v Dobrepoljski dolini na Dolenjskem in pustovi v Drežnici pri Kobaridu. Ohranili so se tudi pustni živalski liki, denimo kamela in košuta.

Čeprav se v Sloveniji radi našemimo v najrazličnejše maske, pa vse niso primerne za vožnjo. Pogovarjali smo se s policisti po različnih koncih Slovenije, ki so nam razložili, s kakšnimi maskami vendarle lahko sedete za volan in zaradi katerih vas lahko čaka visoka kazen. 

Z masko nikar za volan, razen ...

Vsaka maska preprosto ni primerna za vožnjo z avtomobilom. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da se mora voznik med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spadajo tudi pustne maske, lasulje, kostumi in podobno. "Vozniki lahko vozijo v maskah, če so te take, da ne zmanjšujejo slišnega ali vidnega zaznavanja ali zmožnosti obvladovanja vozila," so nam pojasnili na PU Celje in podali primer: "Na primer nekdo, ki je zamaskiran v mumijo, ne more varno sodelovati v prometu, na drugi strani pa nekdo, ki je zamaskiran v klovna z lasuljo na glavi in porisanim obrazom ni oviran pri upravljanju vozila." 

Za neupoštevanje te določbe je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 evrov in 3 kazenske točke.

Prav zato se na policijskih postajah v Sloveniji strinjajo, da je zamaskiranost pri vožnji ovira, predvsem kadar je že navzven jasno vidno, da jih ovira pri vožnji. "Kako bo policist ukrepal, pa je odvisno od celotne situacije - če so
izpolnjeni pogoji za izrek opozorila izrečemo opozorilo, če pa pogoji za izrek opozorila niso izpolnjeni, izrečemo globo," razložijo. 

Festivalna dvorana

Ob tem pa v zaključku opozarjajo, da lahko pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol