11. 2. 2024, 07:47 | Vir: STA

Na pustno nedeljo vrhunec dogajanja na Ptuju, v Cerknici in Cerknem

Miloš Vujinovič/Bobo

Ulice in trge bo napolnil sprevod več tisoč karnevalskih mask in tradicionalnih likov.

Na Ptuju bo v okviru 64. Kurentovanja mednarodna karnevalska povorka, po ulicah Cerknice pa se bodo predstavile tradicionalne velike figure. V Cerknem bodo prebrali obtožnico Pustu, ki bo kriv za vse, kar se je slabega zgodilo v preteklem letu.

Ptujske ulice in trge bo napolnil sprevod več tisoč karnevalskih mask in tradicionalnih likov. Sodelovali bodo denimo kurenti, pokači, ki so znanilci začetka pustnega časa, kopjaši z okrašenimi kopji in piceki iz okolice Markovec na Ptujskem polju, cirkovški ploharji, pustne živali ruse in lik baba deda nosi, ki je znan pri tradicionalnih pustovanjih po Sloveniji in Evropi. Med skupinami iz tujine bodo survakari iz Bolgarije in djalamari iz Makedonije.

V Cerknici bo na tradicionalnem karnevalu završalo kakor v panju, obljubljajo organizatorji. V pustnih Butalah bo namreč potekal čebelji zlet z rojem kranjskih sivk in butalskimi čebelarji. Navzoče bodo tudi značilne velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in njeno potomko Lizo, iz Cerkniškega jezera bodo na obisk prišli Rego Vranjejamski kot največji žabon na svetu, ščuka velikanka in povodni mož Jezerko. Zimo pa bodo preganjali tudi Butalci, butalski jež, zmaj in hudič s polhi.

V Cerknem bodo Pustu prebrali obtožnico v stari cerkljanščini, ki je ne razumejo niti vsi domačini. Tako kot vsako leto ga bodo tudi letos na pustni torek obsodili na smrt z botom, velikim drvarskim kladivom. Pridite v Cerkno, da bo repa bolj debela, vabijo prireditelji. Vabilo so zapisali v cerkljanščini: Pridte u Cierkna, de bo ripa bel debiela.

M.P.

Motiv, da je pust kriv za vse, se v pustnih šegah sicer po pojasnilu raziskovalcev pojavlja povsod. Z likom, ki na tradicionalnih pustovanjih pooseblja pust, je po njihovih navedbah treba obračunati. Kot dodajajo, to na simbolni ravni pomeni, da se je neko obdobje končalo in se hkrati začelo novo.

Navihano bo danes tudi drugod. Tako se bo v Ilirski Bistrici, kjer so Pustu predali oblast v četrtek, odvila pustna povorka. Na njej bo denimo videti brkinske škoromate. Značilni lik med škoromati je strašljivi škopit, po obrazu namazan s sajami in z velikimi lesenimi kleščami v rokah. Na Dolenjskem pa bodo v Kostanjevici na Krki v okviru šelmarije, katere korenine glede na raziskave etnologov segajo v leto 1854 in ima tako letos že 170 let, oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko.

V Prlekiji bodo karnevalsko razpoloženi v Ljutomeru, kjer se bo na Glavnem trgu odvil Fašenk v Lotmerki s povorko. Na Gorenjskem pa povorko med drugim prirejajo v Šenčurju pri Kranju. Organizator je društvo Godlarji. Člani društva so se tako poimenovali po enolončnici godlji, ki jo pri njih naredijo iz ostankov zmesi za krvavice skupaj z zakuhanim rižem in ocvirki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol