N. V. | 7. 5. 2023, 14:53

"Rada bi še živela": Zala prosi za pomoč Slovencev (ob strani ji stoji tudi Saša Lendero)

Saša Lendero/Facebook/posnetek zaslona

Med nami je spet zaokrožila vest, ki potrjuje, kako kruto je lahko življenje. Poglejte, kje lahko darujete denar in pomagate 27. letni Zali.

Zala Vončina je stara 27 let in je študirala filmsko produkcijo, vse dokler je pred štirimi leti ni prizadela huda bolezen: rak. Je obupana, "rada bi še živela", pravi.

Zato se je obrnila na slavno slovensko pevko Sašo Lendero, ki ima na družbenih omrežjih široko bazo sledilcev. Prosila jo je, da razširi glas med Slovence: Zala potrebuje našo pomoč.

Huda bolezen

Najprej je prebolela Ewingov sarkom, nato pa se je pojavila levkemija, razlaga Vončinova v videoposnetku, ki ga je na Facebook objavila Lenderova. Januarja so Zali sporočili, da se levkemija pri njej pojavila že tretjič. Njeno telo pa je preslabotno, da bi prestalo dolgotrajna zdravljenja.

Zdravniki so ji rekli, da ji več ne morejo pomagati. Menijo, da bo živela še dva ali tri mesece.

"Imam še toliko želja, ambicij in načrtov. Zdaj mi zdravniki govorijo, naj ne delam načrtov, ampak samo živim vsak dan. Kar je težko s takšnimi strahovi in bolečinami," pravi.

Saša Lendero/Facebook/posnetek zaslona

Razume, da ji medicina več ne more pomagati, a to ne zmanjša njene volje do življenja, opisuje v pogovoru z Lenderovo: "Rada bi še živela."

Išče načine, da preživi

Zato zdaj išče načine, da se ojača in preživi. In to možnost je našla v tujini: obstaja metoda, ki bi ji lahko pomagala izboljšati imunski sistem do te mere, da bi spet lahko šla na presaditev kostnega mozga.

A ta možnost je povezana s stroški, ki jih Vončinova zdaj ne zmore plačati: "Ne gre za velike vsote denarja, a zaradi drugih stroškov zdravljenja, tega enostavno ne zmorem plačati." Zdravljenje stane 4500 evrov.

Zato se je obrnila na Lenderovo, ki je razširila njeno zgodbo in ji ponudila priložnost, da v videoposnetku pozove Slovence, da ji pomagamo. Pravi, da bo hvaležna vsakega evra.

Pomagate lahko z nakazilom:
Zala Vončina
Gača 2, 1231 Lj- Črnuče
SI56 0222 2139 1336 335

Nakazilo ji lahko reši življenje, poziva Saša Lendero: "Vsak evro lahko naredi razliko med možnostjo za življenje." In samo življenje je tisto, kar si Zala želi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol