Uredništvo | 2. 8. 2023, 12:21

To je spletni radar padavin, ki ga Slovenci najpogosteje uporabljamo za iskanje vremenskih informacij

windy.com

Ob vremensko tako razburkanem poletju smo si v zadnjih tednih verjetno vsi že neštetokrat ogledovali spletne radarje padavin, da bi lahko vsaj približno predvideli, kakšne tegobe se nam približujejo. Na spletu je ogromno radarjev padavin, je pa eden, ki vsekakor izstopa po priljubljenosti pri Slovencih in Evropejcih nasploh.

Vremenski radar Windy (nekoč Windyty) je izjemno orodje za pregledovanje vremenskih podatkov in napovedovanje vremena. Mnogi so celo zapisali, da je Windy kot spletno orodje ali v obliki aplikacije morda celo najboljše vremensko orodje na trgu. 

Zemljevidi in prikazi so v visoki ločljivosti.

Zemljevidi in prikazi so v visoki ločljivosti.

windy.com

Kar pritegne pri Windy radarju, je vsekakor izjemna ločljivost in širši pregled okolice, kar nudi precej bolj jasno sliko, kaj se dogaja na širšem področju Evrope in kakšne nevihtne tvorbe se morda približujejo v smeri Slovenije. 

Nevihtno vreme je na radarju hitro prepoznavno z animiranim bliskanjem (simuliranjem nevihtnih strel), ki – če imate vključen zvok – celo prasketajo.

Na radarski sliki lahko pregledate tudi moč in smer vetra, temperature na različnih koncih sveta, mogoče pa je tudi skočiti na ogled določenih lokacij prek kamere v živo za ogled lokacije v zadnjih 24 urah. 

Primer, kjer si na kameri lahko v živo pogledamo, kakšno je trenutno stanje na Malem Lošinju.

Primer, kjer si na kameri lahko v živo pogledamo, kakšno je trenutno stanje na Malem Lošinju.

windy.com

Windy lahko obenem prikaže tudi, kje so trenutno aktivni požari, morebitna radioaktivna sevanja, plimovanje ali pa le označi najboljše lokacije za deskanje ali skakanje s padalom, vključno z vsemi informacijami, ki bi jih za te športe potrebovali. 

Natančen pregled temperature za vse konce sveta.

Natančen pregled temperature za vse konce sveta.

windy.com

V Sloveniji je Windy najbolj popularen radar padavin, na iskalniku Google je iskalni niz za 'windy radar' v zadnjem tednu poskočil za kar 1.300 odstotkov. Windy je zaradi kopice pomembnih vremenskih podatkov izredno priljubljen tudi pri jadralcih.

Ob tem ne pozabite, da lahko podrobno radarsko sliko padavin tako za Slovenijo kot tudi vse njene sosednje države redno spremljate tudi na našem spletnem portalu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord