Uredništvo | 9. 8. 2023, 11:34

"Vrata so se zrušila naravnost na otroško posteljico ... če bi bili takrat v hiši, sigurno ne bi preživeli" (pretresljiva pričevanja žrtev poplav)

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Jaz tega sploh še ne doživljam zares, zdi se mi, kot da sem v filmu," pravi mlada mamica, katere družina je v poplavah izgubila popolnoma vse.

"V času poplav smo bili na dopustu in soseda nad nami nam je poslala fotografijo poplavljene hiše. Takoj smo spakirali stvari in štartali proti domu, a ko smo prišli tja, nismo imeli česa narediti. Vode je bilo v hiši že več kot en meter, nad višino televizorja."

Tako je svojo pripoved začela Elma iz Most pri Komendi, ki jo je v sklopu dobrodelnega maratona Eno srce, ena Slovenija obiskala ekipa Radia 1. Elma in njen partner sta starša majhne deklice Aline in stanovanje, ki ga je uničila vremenska ujma, sta pred slabim letom adaptirala ter opremila popolnoma na novo.

Zanj sta vzela kredit, adaptacija pa je stala še približno 40.000 evrov. Toda vse, kar sta vanj vložila, je odplaknila voda. Rešiti jim ni uspelo niti enega samega kosa pohištva.

Trenutno bivajo pri Elminih starših v Ljubljani, Elma pa je dejala, da jo je strah še kdaj prespati v tej hiši. "Soseda je rekla, da je izgledalo, kot bi bila vojna. Ljudje so tekli naokrog, v naročju nosili otroke, v nahrbtnike tlačili vse, kar se je v tistem trenutku dalo ... Če bi bili mi takrat tukaj v hiši, sigurno ne bi preživeli, ker so se vrata otroške sobe zrušila naravnost na otroško posteljico. Alina, ki tukaj spi, ne bi preživela, ker je bila voda takrat že nad višino otroške posteljice," je voditeljici Jani Morelj povedala skrušena Elma.

"Jaz vsega tega še niti ne doživljam zares," je v solzah dejala. "Zdi se mi, kot da sem v filmu. Ko smo se vrnili domov, je v vodi pred hišo plavala fotografija nas treh, kot nekakšen znak, da smo ostali živi. Hčerki so ostale samo slike, nič drugega, vse igrače je izgubila."

Skupaj za dober namen

Poleg pomoči Elmini družini voditelji Denis Avdić, Jana Morelj in Miha Deželak danes od 6. do 18. ure pomagajo zbirati denarna sredstva tudi za druge družine in posameznike, prizadete v katastrofalnih poplavah.

Skupaj z radijskimi postajami Radio 1 80ta, Radio Antena, Radio Bob, Radio Kranj, Radio Maxi, Radio Triglav in Radio Robin so družili moči v dvanajsturnem dobrodelnem maratonu Eno srce, ena Slovenija. 

"Razumemo vse tiste, ki ne morete pomagati, ki ste že pomagali v dobrodelnem maratonu decembra. Razumemo tudi, da je veliko pričakovati še en čudež. V zadnjih letih vsaka dobrodelna akcija prinaša milijon ali več. V zadnjem času se zelo poudarja to, da smo enotni, da stopimo skupaj. Tukaj gre za eno največjih katastrof v samostojni Sloveniji in tudi jaz bom rekel, stopimo skupaj, naredimo kar lahko. Kljub velikemu številu ljudi, ki potrebujejo pomoč, nas je še vedno veliko takih, ki smo res imeli srečo in nimamo težav. Dajmo potrditi to, da jih nimamo tako, da pošljemo sms POMAGAM5 na 1919," je akcijo na pot pospremil Denis Avdić.