12. 5. 2022, 07:13 | Vir: STA

Rastline niso le lep okras: pomembnejše so, kot si mislite

Profimedia

Obeležujemo prvi mednarodni dan zdravja rastlin, ki je namenjen predvsem globalnemu ozaveščanju o tem, kako lahko varovanje zdravja rastlin pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost in naravo ter spodbujati gospodarski razvoj.

Generalna skupščina ZN je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin, ozaveščanje o pomembnosti zdravja rastlin pa se nadaljuje z obeležitvijo prvega mednarodnega dne zdravja rastlin.

Zdrave rastline so, kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane.

Ob tem na ministrstvu dodajajo, da trajnostno zdravje rastlin varuje okolje, rastline in biotsko raznovrstnost, zmanjšuje učinke podnebnih sprememb ter pomaga pri zmanjševanju lakote, podhranjenosti in revščine na globalni ravni.

Profimedia

Po ocenah organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki deluje v okviru Združenih narodov, je trenutno zaradi bolezni in škodljivcev rastlin vsako leto izgubljenih do 40 odstotkov svetovnih prehranskih pridelkov.

Kaj povzročajo rastlinski škodljivci? 

Nastajanje novih področij, kjer škodljivci lahko preživijo, povzročajo tako podnebne spremembe, človekov vpliv na okolje, spremenjeni ekosistemi kot zmanjšana biotska raznovrstnost.

Bolezni in škodljivci rastlin uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljivost hrane ter zvišujejo ceno hrane.

Bolezni in škodljivci rastlin pa se na nova področja širijo tudi kot posledica velike rasti mednarodne trgovine in množičnih potovanj, so navedli na ministrstvu.

Zlasti rastline in rastlinski proizvodi, ki izhajajo iz držav izven EU in se vnašajo po pošti ali prenašajo v osebni prtljagi potnikov, predstavljajo resno tveganje za zdravje rastlin na ozemlju EU. V EU je zato brez fitosanitarnega spričevala prepovedan vnos sadja, zelenjave, rezanega cvetja ter sadik ali delov rastlin, saj se v njih lahko skrivajo rastlinske bolezni in škodljivci.

Ob mednarodnem dnevu zdravja rastlin na ministrstvu sicer pozivajo vse, da iz tujine ne prinašajo domov rastlin, semen, plodov, zelenjave ali cvetja ter da so v domačem okolju pozorni na bolezenska znamenja ali škodljive organizme rastlin, o čemer naj takoj obvestijo upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord