A. B. | 31. 12. 2022, 11:06 | Vir: STA

Razburkano športno leto za Slovence: od solz sreče do zlomljenih src

Borut Živulović/BOBO/Instagram/Tadej Pogačar/Anže Lanišek/fotomontaža

Slovenski šport in športniki se lahko v letu, ki se izteka, spet pohvalijo s številnimi dosežki. Medalje, tudi olimpijske, zmage in rekordi so se kar vrstili in težko bi določili le eno tekmovanje, ki je najbolj razveselilo ljubitelje športa. Seveda pa ni manjkalo niti razočaranj zaradi neuresničenih želja.

Glede na pomen in odmevnost športne prireditve vendarle iskali presežek leta, bi se verjetno morali ustaviti že na začetku, ko so bile na vrsti zimske olimpijske igre. V več pogledih nenavadne - gostil jih je, vsaj uradno, Peking (sicer s številnimi satelitskimi gorskimi prizorišči).

Kitajci so tako postali prvi z izvedbo poletnih in zimskih iger na istem prizorišču (2008 in 2022). A slovenske ljubitelje športa je najbolj zanimalo, kako se bodo na igrah, ki sta jih močno zaznamovala pandemija in izjemno strogi ukrepi, odrezali slovenski športniki.

Izkupiček je bil odličen. Na koncu se je števec medalj za Slovenijo ustavil pri magični številki sedem. Novi (ali stari) slovenski športni junaki so postali skakalka Urša Bogataj, dobitnica dveh zlatih medalj, poleg posamične tekme je dobila še mešano ekipno ob pomoči Nike Križnar, Timija Zajca in Petra Prevca.

Križnar je bila še bronasta na posamični tekmi, srebrne medalje so dobili deskar Tim Mastnak, veleslalomist Žan Kranjec ter moška skakalna ekipa (Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc). Bronasta pa je bila v Pekingu še slovensko presenečenje iger, deskarka Gloria Kotnik.

Tudi kolesarji z burno sezono 

Kolesarstvo je v zadnjih letih po zaslugi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na lestvici slovenskih športov izjemno visoko. Pogačar je na francoskem Touru lovil še eno zmago, a je bil letos drugi. Mladi slovenski as je v sezoni nanizal še kup zmag (Strade Bianche, od Tirenskega do Jadranskega morja, po Sloveniji, po Lombardiji ...).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Sezono Rogliča pa je zaznamovala predvsem smola; zmagal je sicer na dirkah Pariz - Nica in kriteriju Dauphine, toda na obeh najpomembnejših, Touru in Vuelti, kjer je lovil četrto zaporedno zmago, je po bolečih padcih odstopil. Na kolesarski lestvici Uci so bili nekaj časa kar trije Slovenci med prvih pet - prvi Pogačar, drugi Roglič, peti Matej Mohorič.

Atletika, kajakaški, motokrosist, plezalci 

Atletsko leto je najbolj zaznamoval Kristjan Čeh. Osvojil je skorajda vse, kar se je dalo, postal je svetovni prvak v Eugenu, skupni zmagovalec diamantne lige in le na EP je malenkost zaostal za lastnimi pričakovanji s srebrno medaljo.

Kajakaši in kanuisti so tradicionalno zbirali medalje na SP in EP, slovenski športniki so sredozemske igre v Oranu končali s 23 medaljami, šest je bilo zlatih. Zvezdnik v motokrosu Tim Gajser je še četrtič v karieri postal svetovni prvak elitnega razreda MXGP, plezalci so se z EP vrnili s petimi medaljami, tremi zlatimi Janje Garnbret. Namiznoteniški igralec Darko Jorgić pa je na EP osvojil srebrno medaljo.

Razočaranje: evropsko prvenstvo v košarki 

In če so uspehi verjetno razdelili športno javnost, ki po slovenski tradiciji težko najde samo enega junaka, na drugi strani kakšnih posebnih dvomov letos ni bilo. Razočaranje leta je zanesljivo slovenska moška košarkarska reprezentanca

Eden največjih zvezdnikov tega športa na svetu Luka Dončić in povratnik v izbrano vrsto Goran Dragić bi morala - vsaj teoretično - svojo ekipo popeljati vsaj blizu dosežka izpred petih let. Slovenija je šla na EP kot branilka naslova z zadnjega EP leta 2017. Nekaj nihanj pred in med tekmovanjem ni bilo dovolj veliko opozorilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic)

Slovenci so se v četrtfinalu opekli s Poljsko in namesto množičnega potovanja slovenskih navijačev v Berlin so ti ostali doma silno razočarani.

Brez medalje tudi odbojkarji 

Brez medalje so na velikem tekmovanju sicer letos ostali tudi odbojkarji. A jim tega ni zameril nihče, saj so pred svetovnim prvenstvom, ki je delno potekalo tudi pred domačimi navijači v ljubljanskih Stožicah, uvrstitev med štiri najboljše na svetu verjetno pričakovali samo največji optimisti.

Slovenci so po polfinalnem porazu z Italijo in tistem v boju za bron z Brazilijo ostali na nehvaležnem četrtem mestu, a so še enkrat dokazali, da slovenska odbojka - pa čeprav z menjavo selektorja tik pred SP - sodi v širši svetovni vrh.

Hokejisti izvrstno opravili nalogo 

Pri moštvenih športih velja omeniti še hokejiste. Ti so imeli svetovno drugoligaško prvenstvo doma v Tivoliju in so zastavljeno nalogo opravili brez napak. S prvim mestom so si zagotovili vrnitev med elito, kjer bodo leta 2023 v Rigi skušali tudi ostati.

Stopničke na smučeh 

Spet prebujena alpska smučarska junakinja Ilka Štuhec, Anže Lanišek je v prvem delu nove sezone eden od dveh najboljših skakalcev na svetu, Gloria Kotnik pa je decembra dočakala zvezdniški trenutek tudi v svetovnem pokalu in že za svojo sploh prvo uvrstitev na stopničke v karieri zmagala. Zimski šport pa je v letu 2022 zaznamovala tudi selitev tekačice Anamarije Lampič med biatlonke.

Slovenija je športna država 

Konec športnega leta je bil tudi politično obarvan. Krovna organizacija športa v državi, OKS, je po dveh mandatih Bogdana Gabrovca dobila novega predsednika. Po na trenutke kar ostri predvolilni bitki sta o njegovem nasledniku na skupščini sredi decembra odločala dva kroga. Po prvem je izpadel Janez Sodržnik, v drugem pa je Tomaža Barado premagal nekdanji predsednik Rokometne zveze in gospodarstvenik Franjo Bobinac, ki bo tako tretji predsednik OKS po Janezu Kocijančiču in Gabrovcu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord