18. 2. 2023, 10:42 | Vir: STA

Raziskava je pokazala: več kot tretjina slovenskih zdravnikov ...

Žiga Živulović j.r./Bobo

Kaj si mislite o tem: so preveč zahtevni, ali so razmere na njihovem delovnem mestu res nevzdržne?

Na splošno so zdravniki v Evropi zadovoljni na delovnem mestu, so tudi optimistični glede prihodnosti, v Sloveniji pa jih 36 odstotkov razmišlja o opustitvi poklica. Najpomembnejši razlog za to je preobremenjenost.

"Slovenski zdravniki si želijo, da bi imeli čas za svoje paciente," so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorja podjetja Mediately, ki je opravilo raziskavo, Blaža Triglava.

Izzivi v zdravniškem poklicu

Raziskava je podrobneje razgalila izzive v zdravniškem poklicu, vključno s preobremenjenostjo z delom, plačami in kariernim razvojem.

Nebojša Tasić/STA

Optimizem med zdravniki glede prihodnosti njihovega poklica se je v primerjavi z lanskim letom najbolj zmanjšal med slovenskimi, italijanskimi in slovaškimi zdravniki. V primerjavi z lanskim letom so bolj optimistični bolgarski in romunski zdravniki.

O raziskavi

V raziskavi Digital Doctor je odgovore prispevalo skoraj sedem tisoč zdravnikov iz devetih držav. Približno 40 odstotkov udeležencev v raziskavi je bilo starejših od 45 let.

Splošni zdravniki so najbolj zastopana specializacija, v raziskavi je sodelovalo nekaj več kot tisoč splošnih zdravnikov.

Udeleženci so bili enakomerno razporejeni po vseh devetih državah, največ sodelujočih zdravnikov je bilo iz Italije, Romunije in Srbije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol